Informatie

Terugkeer naar Brideshead

Evelyn Waugh
Omvang
304 p.
Druk
10
Verschenen
01-02-22
Fonds
P - Vertaalde fictie


‘Wat Brideshead tot zo’n aanstekelijk melancholische leeservaring maakt, is dat Waugh de belofte van de jeugd zo gevoelsvol oproept, het idee dat de wereld zich opent en uitrekt en dat alles tot de mogelijkheden behoort. En vervolgens laat Brideshead zien hoe de deuren zich sluiten, en de beloftes onvervuld blijven. Vriendschappen bloeden weg, dromen komen uit maar blijken niet zo zoet te zijn als ze ooit leken. Het is Waughs meest volwassen boek, eentje waarin het gewicht van levenservaringen neerdaalt als regen op mul zand. Brideshead is geen boek dat je zomaar van je afschudt.’
Joost de Vries

Terugkeer naar Brideshead, door time Magazine en Modern Library genoemd als een van de honderd beste romans van de twintigste eeuw, vertelt het verhaal van Charles Ryders relatie met de aristocratische familie Flyte, en van zijn vriendschap met Sebastian, de jongste zoon van de familie.
De hartstochtelijke en aangrijpende geschiedenis van een tot ondergang gedoemde aristocratische familie is tevens het verhaal van een vergeefse vriendschap, dat zich grotendeels afspeelt tegen de sfeervolle decors van Oxford, Venetië en Brideshead, het landgoed van de familie Flyte.

Evelyn Waugh (1903-1966) was een van de grootste Britse schrijvers van de twintigste eeuw. Naast het veelgeprezen Terugkeer naar Brideshead schreef hij onder meer een aantal satirische boeken over de Britse maatschappij en een romantrilogie over de Tweede Wereldoorlog.

‘Waugh op zijn top. Een hoogtepunt in zijn oeuvre.’
Het Parool

‘Zijn meesterschap is onbetwist.’
NRC Handelsblad

‘Evelyn Waughs beste roman.’
The New York Times