Over ons
De Griekse mythische figuur Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Hiermee riep hij niet alleen de wraak van de goden over zich af, maar ontketende hij ook de opkomst van de menselijke beschaving. Prometheus werd zwaar gestraft voor zijn brutaliteit, maar de mens heeft aan zijn vooruitdenkendheid veel te danken.
Het was niet zonder reden dat Mai Spijkers zijn kersverse uitgeverij in 1989 Prometheus doopte. Zijn idee, het uitgeven van zowel kwalitatieve literaire fictie als diepgaande non-fictie binnen één uitgeverij, had gemakkelijk aan hoogmoed ten onder kunnen gaan. In plaats daarvan bloeit het bedrijf na meer dan een kwarteeuw als nooit tevoren.
Prometheus staat, trouw aan haar naamgenoot, bekend als een brutale uitgeverij die bereid is risico’s te nemen en solide kwaliteit combineert met een scherp oog voor commerciële potentie. Deze unieke werkwijze heeft Prometheus deels te danken aan het feit dat zij de enige uitgeverij van dit kaliber is die geheel onafhankelijk opereert. In 2007 kocht Spijkers zijn uitgeverij los van het bedrijf waar zij tot dan toe ondergebracht was. Waar de andere grote uitgeverijen allemaal onderdeel zijn van alsmaar groeiende mediaconcerns vaart Prometheus haar eigen koers. Het redactieteam bestaat uit zowel ervaren topredacteuren als gedreven jongelingen. In samenwerking met een sterke verkoop- en productieafdeling en een krachtig pr-team weten zij 180 titels per jaar op de markt te brengen, variërend van gevestigde schrijvers tot fonkelnieuw talent.
Het fictiefonds heeft een indrukwekkende lijst grote schrijvers onder zijn vleugels, bestaande uit beroemde Nederlandstalige auteurs als Connie Palmen, Griet Op de Beeck, Esther Verhoef, Maxim Februari, Herman Brusselmans, Özcan Akyol, Simone van der Vlugt, Philip Huff, Franca Treur, Tim Krabbé, Nina Polak, Mano Bouzamour, Joost de Vries, P.F. Thomése en Tom Lanoye, maar ook gevierde buitenlandse schrijvers als Jonathan Franzen, Sandro Veronesi, Umberto Eco, Margaret Atwood, E L James, Tom Wolfe, Michael Cunningham, Jeffrey Eugenides, Jussi Adler-Olsen en Zadie Smith. Jaarlijks vinden zowel langverwachte bestsellers als verborgen juweeltjes via Prometheus hun weg naar de boekhandel.
Het non-fictiefonds van Prometheus is eveneens van grote waarde voor de uitgeverij: het biedt de mogelijkheid aan wetenschappers van allerlei pluimage om hun expertise met de wereld te delen. Een kleine greep uit het fonds laat een rijke verscheidenheid aan disciplines zien: historici als Auke van der Woud en Beatrice de Graaf, psychologen als Ap Dijksterhuis, Eveline Crone en Margriet Sitskoorn, en ook de gevierde socioloog Abram de Swaan, natuurkundige Robbert Dijkgraaf en letterkundigen Frits van Oostrom en Herman Pleij, allen vooraanstaande wetenschappers in hun vakgebied.
Naast wetenschappers is het non-fictiefonds van Prometheus vele politici rijk. Kwaliteit en een onafhankelijke blik staan voorop, waardoor onze uitgaven het hele politieke spectrum bedienen met namen als Frits Bolkestein, Pieter Omtzigt, Lilianne Ploumen, Jeroen Dijsselbloem, Marianne Thieme en Klaas Dijkhoff.
Prometheus schroomt ondanks haar grote lijst succesvolle auteurs niet om onbekend literair talent een kans te geven. De uitgeverij is voortdurend op zoek naar nieuwe schrijvers die een plek op de markt verdienen. Sinds Prometheus in 1991 het debuut De wetten van Connie Palmen op de markt bracht, heeft de uitgeverij een opvallende hoeveelheid debutanten onder haar hoede gehad. Het grootste recente voorbeeld is ongetwijfeld Ik ga leven, het bijzonder succesvolle en bejubelde debuut van Lale Gül.