Joris van Casteren ontvangt veel lof voor ‘Mensen op Mars’
Afgelopen zondag was Joris te gast bij VPRO Boeken over zijn nieuwe boek Mensen op Mars. Van Casteren: ‘Aan de ene kant is het om je te bescheuren maar tegelijkertijd zit er ook een diepe ernst in … Dat maakt het een feest het op te schrijven’. Kijk de aflevering hier terug.
Afgelopen vrijdag verscheen in NRC Handelsblad een lyrische recensie waarin Mensen op Mars met vier ballen werd bekroond. Atte Jongstra: ‘Van Casteren hanteert een hoogstpersoonlijke, ironische pen en net als in zijn eerdere boeken beweegt hij zich in de wereld tussen droom en daad, bevolkt door mensen die net een tikje (of erger) naast de werkelijkheid lopen. Mensen op Mars is heerlijke, uiterst verslindbare literatuur’.
2 september verscheen al een prachtig stuk in de Volkskrant. John Schoorl: ‘Joris van Casteren heeft dus een boek geschreven, Mensen op Mars, dat intergalactisch-literair zeker vijf sterren waard is. Hij laat op beeldende wijze zien dat wij, doldwaze aardbewoners, in heden en verleden van Mars een spiegel hebben gemaakt. Wat wij zien in Mars, is wat wij echt zijn’.
De 29e van augustus verscheen er in Trouw een uitgebreid artikel over het boek. Zaterdag 27 augustus besprak Van Casteren zijn boek bij Tros Nieuwshow. Maandag 22 augustus zat van Casteren als primeur bij BNR Nieuwsradio. Daar werd over het onwaarschijnlijke project, Mars One, gesproken waar onder andere zijn boek ook over gaat. De komische maar ook tragische beweegredenen van de kandidaten werden besproken. Ook zal er in Het Parool nog een interview met Van Casteren verschijnen. Mensen op Mars verscheen op 25 augustus bij Uitgeverij Prometheus en trekt sindsdien veel aandacht.
Over Mensen op Mars:
Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich. Het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat verrasten hem zeer. Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die ophanden is.
Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad enVrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de AKO Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij de eveneens juichend ontvangen boeken Het zusje van de bruid (2011) en Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uylprijs).