Marian Joëls


‘Ik liep aan de hand van mijn oom door de stad, lang geleden. Een meneer hield ons aan en begroette mijn oom. Deze keek hem glimlachend aan; ze spraken een aantal minuten beleefd met elkaar. “Wie was dat?” vroeg ik toen we daarna verder liepen. “Ik heb geen enkel idee,” zei mijn oom, “maar ik geloof niet dat hij dat gemerkt heeft.”’

Marianne Joëls schetst een situatie die waarschijnlijk herkenbaar is voor iedereen. In dit geval laat de hippocampus, een gedeelte van de hersenen dat de vorm heeft van een zeepaardje, ons in de steek bij het maken van de koppeling tussen gezicht, naam en omgeving.
Neurobiologe Marianne Joëls verhaalt op zeer persoonlijke, originele én wetenschappelijke wijze over de werking van de hersenen in het dagelijks leven. Puttend uit haar eigen ervaringen vertelt ze onder meer over haar tantes alzheimer, de dyslexie van haar neef, en herinnert ze zich haar eigen geworstel met de vraag hoe je je kind weerbaar kunt maken door de wijze van opvoeden.
In Een zeepaard in je hoofd geeft Marianne Joëls onze hersenen op haast literaire wijze de prominente plek in het leven van alledag.

Boeken van Marian Joëls

  1. Baanbreeksters

    Baanbreeksters
    Marian Joëls

    Welke vrouwen bereiken als eerste de top van hun beroepsgroep? Zijn het vrouwen die met een gouden lepel in de mond geboren zijn, die alles in het werk stellen om ‘de eerste’ te worden? Vrouwen met een carrière die maar één richting kent, namelijk vooruit en omhoog? …

    € 22,50 | paperback Meer informatie