Hét debuut van 2023: winnaar van de Opzij Literatuurprijs

Zie de wereld door de ogen van Talar. Na een zinderende vlucht door Europa strijkt ze met haar ouders en broertje neer in het gereformeerde Moerkapelle. In het dorp is het stil, maar thuis klinken de herinneringen aan de Iraanse revolutie nog na in de slaande deuren.
In Moerkapelle wil Talar de wereld opnieuw ontdekken. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiepop mag niet worden uitgepakt. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water?
Het autobiografische Citroeninkt is een verhaal zoals je dat zelden leest: verteld door de ogen van een meisje dat nergens thuishoort en daarom overal. Een boek over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd. En over moeders die het beter willen doen voor hun dochters maar niet kunnen ontsnappen aan hun verleden.
Maral Noshad Sharifi (Teheran, 1989) is journalist, schrijver en documentairemaker. Ze studeerde journalistiek aan Columbia University in New York. Nu woont ze in Brooklyn als Verenigde Statencorrespondent voor de VolkskrantCitroeninkt is haar debuutroman.

‘Noshad Sharifi biedt inkijkjes in de levensloop en het geworstel van de personages, zonder grote woorden te gebruiken of onderweg in het verhaal iets ervan nadrukkelijk te duiden. Wat ze vertelt, heeft daardoor des te meer impact op de lezer, het komt hard aan.’
NRC ••••

‘Citroeninkt is een must voor iedereen die zijn mond opendoet over migratie en migranten.’
De Limburger ****

‘Wie Citroeninkt leest, beleeft het leven van een vluchteling in een nutshell, eerlijk en rauw verteld vanuit het perspectief van een kind.’
De Ware Tijd

‘Een boeiende roman, maar ook een die je met verontrusting achterlaat.’
Friesch Dagblad

‘Wie noodgedwongen een land ontvlucht, laat een deel van zichzelf achter en wie zich in een nieuw land continu moet aanpassen, verliest nog meer van zichzelf. Die ervaring maakt Citroeninkt toegankelijk invoelbaar.’
Trouw


Maral Noshad Sharifi (Teheran, 1989) is journalist, schrijver en documentairemaker. Ze studeerde politicologie in Leiden en journalistiek aan Columbia University in New York. Citroeninkt is haar autobiografische debuutroman.
>

Details


ISBN : 9789044655971
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 256
Editie : 3e druk
Verschijningsdatum : februari 2024

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven