Cornelis Verolme

49,99

Cornelis Verolme (1900-1981) was eens de grootste scheepsbouwer van Nederland. In de wederopbouw stampte hij in korte tijd een wereldconcern uit de grond. Binnen de gevestigde Rotterdamse metaalindustrie bekeek men nieuwkomer Verolme echter met argusogen. Hij werd verguisd omdat hij inbrak op de bestaande verhoudingen in de scheepsbouw en men keek op hem neer vanwege zijn eenvoudige gereformeerde boerenafkomst.

Cornelis Verolme zocht zijn hele leven naar erkenning, maar kreeg deze maar zeer ten dele. Hij riep te veel irritatie op door zijn controversiële en eerzuchtige karakter en zijn hang naar publiciteit. Maar ook de dorpspolitiek van het Nederlandse bedrijfsleven uit die dagen droeg zijn steentje bij.

Toen Verolme eind jaren zestig, in zijn onstuitbare expansiedrift, tegelijkertijd mammoettankers én een reuzedok bouwde, raakte hij in grote financiële problemen. De regering dwong hem te fuseren met zijn aartsrivalen. Tegen het geraffineerde politieke spel waarin hij daarna belandde, was hij niet opgewassen. Het mammoetconcern RSV dat aldus ontstond ging evenwel alsnog ten onder en leidde tot de spraakmakende parlementaire enquête in 1983-1984.
Ariëtte Dekker beschrijft het leven van Cornelis Verolme tegen de achtergrond van de verhoudingen in de Nederlandse scheepsbouw en industriepolitiek. Zij ging op zoek naar de oorsprong van zowel de aantrekkingskracht als de weerzin die Verolme wist op te roepen. Zij ontsluierde de mythe rondom de herkomst van zijn vermogen. Zij dook in zijn privéleven en ontdekte zijn bijzondere liefde voor Brazilië.

Voor de biografie deed zij uitgebreid archiefonderzoek en interviewde zij familieleden, Verolme-veteranen, concurrenten en deskundigen.


Ariëtte Dekker (1964) schreef eerder biografieën van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) en havenmagnaat Anton Kröller (2015). In 2018 publiceerde zij Omstreden verleden. Museum Boijmans Van Beuningen en de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie is te vinden…
>

Details


Auteur(s) : Ariëtte Dekker
ISBN : 9789035131248
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 544
Editie : 4e druk
Verschijningsdatum : september 2006

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven