Goede verhalen zijn zelden waar

11,99

Wat hebben burn-out, mh17, het windmolensyndroom en Adolf Hitler met elkaar gemeen? Niet veel, behalve dan dat we er graag verhalen over horen en ook doorvertellen. Want we zijn gebiologeerd door ziektes, rampen en boeven. Wat is de oorzaak van deze ziekte? Wie is er verantwoordelijk voor deze calamiteit? Wat dreef de dader van dit misdrijf? We slikken verhalen over dat soort thema’s vaak voor zoete koek. Ten onrechte, legt de Maastrichtse rechtspsycholoog Harald Merckelbach in dit boek uit. We laten ons meeslepen door allerlei twijfelachtige sjablonen. Zoals het idee dat aan grote gebeurtenissen ook grote oorzaken voorafgaan. Of dat achter toeval een diepere betekenis schuilgaat. Of dat eerste indrukken juist zijn, indringende herinneringen accuraat en experts onfeilbaar. In de rechtszaal en in de spreekkamer van de dokter kan dat tot tragische fouten leiden. Merckelbachs voorbeelden beschrijven een caleidoscoop van aantrekkelijke, maar twijfelachtige verhalen. Zijn advies: geloof toch niet alles wat je vertelt.

Harald Merckelbach is hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit van Maastricht. Hij schrijft een maandelijkse wetenschapscolumn voor nrc Handelsblad. ​Hij schreef eerder bij Prometheus Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is (2017).

Over Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is:

‘Het boek Intuïtie maakt meer kapot dat je lief is van rechtspsycholoog Harald Merckelbach laat zich lezen als een detectiveserie.’
De Volkskrant *****


Harald Merckelbach (1959) is hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht. Hij schrijft wetenschapscolumns voor NRC Handelsblad. Hij trad vaak op als getuige-deskundige in strafzaken.
>

Details


ISBN : 9789044642384
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 224
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : maart 2020

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven