21,99

‘Tegenwoordig is het leven hier goed: er is beweging,’ schreef de dichter Albert Verwey eind 1885 aan de schilder Jacobus van Looy, die in Italië werkte. ‘In de tijd dat je weg bent zijn we de kunst beter gaan zien en onze ogen zijn groter geworden van veel licht.’ Verwey was er zeker van dat hij en zijn vrienden – allemaal jong en boordevol zelfvertrouwen – de toekomst van de kunst voor minstens een eeuw zouden bepalen.
Inderdaad was de revolutie die de zogenaamde Tachtigers ontketenden ongehoord succesvol: dankzij hen begon de moderne Nederlandse literatuur. Binnen tien jaar was de literatuur in ons land internationaal georiënteerd en zuiver gericht op schoonheid. Kunst om de kunst, krachtiger dan ooit.
In Hemelbestormers zoomt Bart Slijper in op de niet-aflatende samenwerking van de dichters, schrijvers en schilders die met zo veel durf op de gevestigde orde aanvielen. Zo komen hun drijfveren bloot te liggen in indringende, ontroerende en soms zelfs schokkende verhalen, die meteen ook duidelijk maken waarom deze zeldzaam kleurrijke vriendengroep op het hoogtepunt uiteenspatte.

Bart Slijper schreef eerder de alom geprezen biografieën van J.C. Bloem (Van alle dingen los) en Willem Kloos (In dit gevreesd gemis).

Over In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos:

‘Dit boek brengt de Tachtigers tot leven. (…) Elke pagina is een genoegen om te lezen en ik zou graag de eerste bladzijde in haar geheel hebben geciteerd, want dan had u meteen geweten waarom iedereen dit boek moet lezen.’ het parool

‘Slijper zit Kloos zo dicht op de huid, dat het lijkt of hij erbij was. (…) Zijn boek heeft tweemaal een meeslepende “plot”.’ de volkskrant
‘Een geweldig boek waarin het leven van de dichter Willem Kloos op zo’n wervende – zeg maar spannende – manier door Slijper wordt beschreven dat er op elke pagina wel iets gebeurt dat de moderne lezer paf doet staan.’ hp/de tijd


Bart Slijper (1963) schreef eerder veelgeprezen biografieën van J.C. Bloem en Willem Kloos, alsook een groepsportret van de Tachtigers.
>

Details


Auteur(s) : Bart Slijper
ISBN : 9789035140264
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 320
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : september 2017

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven