Een Kleine geschiedenis van Nederland

5,99

Welke vrome figuur werd bij Dokkum vermoord? Werd Willem van Oranje te Delft door één of meer kogels geraakt? Wat heeft Thorbecke voor ons land betekend? Wie weet het antwoord op deze vragen? Hoe belangrijk is het eigenlijk dat we de antwoorden weten?
Steeds opnieuw klinkt dezelfde klaagzang: het is slecht gesteld met de historische kennis van de Nederlanders. Geschiedenis bestaat weliswaar nog altijd als schoolvak, maar het is allang geen vak meer van gebeurtenissen en jaartallen. De leerlingen oefenen lustig in kritisch lezen, analyseren en onderzoeken maar concrete kennis van het verleden verwerven ze daar niet mee.
In dit boek presenteren de historici Herman Beliën en Monique van Hoogstraten in ruim honderd bladzijden de hoofdlijnen van de Nederlandse geschiedenis. Daarin maken ze duidelijke keuzen ze durven ook dingen weg te laten. Centraal staat de wording en de ontwikkeling van de Nederlandse staat en natie. De belangrijkste figuren en gebeurtenissen krijgen hun plaats in dit korte en heldere verhaal van het Nederlandse volk.

Herman Beliën is historicus en was tot voor kort verbonden aan de vakgroep Nieuwe en Theoretische Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Monique van Hoogstraten is historica, publiciste en werkt als correspondent voor de nos in Israël en de Palestijnse gebieden.


Drs. Herman Beliën (1946 – 2013) was historicus en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef diverse onderwijsboeken, reisgidsen en historische boeken voor een groter publiek, zoals De Nederlandse geschiedenis in een notendop en Een…
>

Details


ISBN : 9789035139282
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 136
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : juli 2012

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven