13,99

Het begon als een veelbelovend huwelijk, maar het eindigde in een dramatische scheiding.

In 1990 richtten Belgen en Nederlanders de financiële groep Fortis op: de eerste grensoverschrijdende fusie in het Europese financiële landschap.
Het concern kende een stevige groei en werd door de overname van het Nederlandse gedeelte van ABN Amro een imposante speler.
Maar toen sloeg het noodlot toe. In het najaar van 2008 kwam Fortis in de problemen. De Nederlandse staat besloot – in volle kredietcrisis en tot verbijstering van de Belgen – de Nederlandse onderdelen uit de groep te halen.

In De kloof reconstrueert Piet Depuydt de ontstellende feiten die aan de val van Fortis voorafgingen. Hij schetst het verhaal van een onmogelijke fusie.
De moeizame samenwerking tussen Belgen en Nederlanders hield de besluitvorming aan de top jarenlang in een verlammende houdgreep. Topbestuurders, toezichthouders en regeringsleiders slaagden er nooit in deze cultuurkloof te overbruggen. Dit onvermogen leidde tot een interne machtsstrijd, waarbij één persoon, Maurice graaf Lippens, alle touwtjes in handen kreeg.

De bestseller De prooi van Jeroen Smit beschreef de ondergang van ABN Amro, de belangrijkste bank van Nederland. De kloof beschrijft de val van Fortis, de grootste bank en verzekeraar van de lage landen.

Piet Depuydt (1965) studeerde politieke wetenschappen en bedrijfseconomie in Gent en Leuven. Hij werkte als redacteur bij het financieel-economische weekblad Trends in België, richtte het maandblad Bizz op en werd daarna hoofdredacteur van Trends. Sinds 1 april 2008 is hij financieel redacteur bij NRC Handelsblad.


Piet Depuydt (1965) studeerde politieke wetenschappen en bedrijfseconomie in Gent en Leuven. Hij werkte als redacteur bij het financieel-economische weekblad Trends in belgië, richtte het maandblad Bizz op en werd daarna hoofdredacteur van Trends. Sinds…
>

Details


Auteur(s) : Piet Depuydt
ISBN : 9789044617580
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 368
Editie : 2e druk
Verschijningsdatum : oktober 2010

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven