Korte geschiedenis van het antisemitisme

17,50

Het antisemitisme is de laatste jaren in opmars: soms openlijk, soms verscholen achter ‘onnadenkende’ opmerkingen of kritiek op Israël. Maar hoe begint antisemitisme, en hoe nieuw is wat we vandaag de dag zien? Peter Schäfer beschrijft hoe antisemitische stereotypes al sinds de Oudheid worden verspreid en hebben geleid tot vervolging en uitroeiing.
Al voordat het christendom bestond was er sprake van jodenhaat, getto’s en pogroms. Nieuwtestamentische geschriften gaven het voorwendsel voor vervolging in de Middeleeuwen: Luther vond dat de ‘duivelskinderen’ uitgeroeid moesten worden, in de Verlichting vond men het jodendom dwaas en te veel mensen waren bereid mee te werken aan de ‘definitieve oplossing van het joodse vraagstuk’. Men zou misschien denken dat de Shoah een heilzame les was, maar al tientallen jaren bestoken antizionistische en rechtse ideologieën de maatschappij met antisemitische boodschappen en leggen zo de kiem voor nieuw geweld.
Een korte geschiedenis van het antisemitisme is verplichte lectuur voor eenieder die beter wil begrijpen hoe antisemitisme tegelijkertijd zo oud en toch zo actueel kan zijn, en wat dit betekent voor joden in Europa, Israël en wereldwijd.

Peter Schäfer is emeritus hoogleraar judaïca aan de Freie Universität in Berlijn en de universiteit van Princeton. Tot 2019 was hij directeur van het Joods Museum in Berlijn.

‘Een pakkend meesterwerk dat gemakkelijk wegleest.’
Süddeutsche Zeitung

‘Een enorm feitelijk boek, door en door ingetogen. Spannender dan vele thrillers.’
Deutschlandfunk

‘Schäfer navigeert met zijn nuchtere stijl de lezer bondig door de eeuwenlange geschiedenis van het antisemitisme heen, waarbij hij informeert, niet vertekent.’
Der Standard


Peter Schäfer is emeritus hoogleraar judaïca aan de Freie Universität in Berlijn en de universiteit van Princeton. Tot 2019 was hij directeur van het Joods Museum in Berlijn.
>

Details


Auteur(s) : Peter Schäfer
ISBN : 9789044649420
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 336
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : februari 2022

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven