Het Land van Beatrix

11,99

‘Als vandaag iets zeker is, dan is het een gevoel van onzekerheid,’ sprak Beatrix bij haar inhuldiging in 1980. Hier begint het verhaal van een tevreden natie die uit haar comfortzone werd getrokken door een hardhandige confrontatie met internationale ontwikkelingen. Twee economische crises, Srebrenica en de aanslagen van 11 september 2001 lieten diepe sporen na. Naarmate de kredietcrisis zich verdiepte tot een Europese landencrisis, nam de instabiliteit van het partijwezen verder toe. Populistische bewegingen kregen vaste grond onder de voeten door het articuleren van de onvrede over het politieke bedrijf in het algemeen en over de euro in het bijzonder.
Een gedegen en toegankelijk boek over het jongste verleden, dat de lezer bijpraat over de gedaantewisseling van Nederland in de sferen van de economie, de arbeidsverhoudingen, de samenstelling van de bevolking, de politieke cultuur en het Europese krachtenveld dat was er nog niet. Journalist en historicus Hans Wansink voorziet in deze leemte met Het land van Beatrix.

Hans Wansink (1954) is redacteur van de Volkskrant. Hij promoveerde in 2004 op De erfenis van Fortuyn. Hij publiceerde eerder over onderwijspolitiek, de stressmaatschappij, de conservatieve golf en de toekomst van de journalistiek.

‘Rond 3 uur zag de mobiele eenheid zich gedwongen het bruggenhoofd op de Blauwbrug over de Amstel prijs te geven waardoor duizenden demonstranten via het Rembrandtplein, de Munt en het Rokin konden oprukken naar eindbestemming de Dam. Op hetzelfde moment keerde een lijkbleke Beatrix vanuit het Paleis terug naar de Nieuwe Kerk om de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal toe te spreken en de eed af te leggen. “Dit ambt is niet verworven. Het is een functie waar geen mens om vragen zou. Waarvan zichtbaar is de uiterlijke glans, maar veelal niet de last en zelfbeperking zonder onderbreken.” Geen lolletje dus, dat koningschap der Nederlanden, zeker niet in deze woelige tijden.’


Hans Wansink (1954) is redacteur en commentator van de Volkskrant. Hij promoveerde in 2004 op De erfenis van Fortuyn. In 2006 won Wansink de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. In 2014 verscheen zijn geschiedenis van…
>

Details


Auteur(s) : Hans Wansink
ISBN : 9789035141186
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 288
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : april 2014

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven