De Loden bal van het socialisme

19,99

In De loden bal van het socialisme is een selectie opgenomen van analyses en beschouwingen die Bart Tromp in de loop der jaren heeft geschreven over één van de grote thema’s waarmee hij zich zijn leven lang met hart en ziel heeft beziggehouden: de sociaaldemocratie in al haar aspecten.
Hoe de geldzucht in toom te houden die mens en samenleving wereldwijd bedreigen? Bart Tromp laat zien hoe de sociaaldemocratie vanaf haar ontstaan met dit probleem heeft geworsteld. Marx, Kautsky, Bernstein, Lenin, de Fabians en vele anderen zijn de wegwijzers, waarschuwingstekens en verbodsborden waarlangs hij de lezer voert. De dwaalwegen en dilemma’s uit het verleden sleept de sociaaldemocratie nog steeds als een loden bal met zich mee.
Het boek is onderverdeeld in zes delen. De ontwikkeling van de kapitalistische wereldeconomie is het toneel waarop Tromp de noodzaak van een moderne sociaaldemocratie uiteenzet. Naast biografische schetsen van de belangrijkste erflaters van het socialisme, zijn in dit boek ook prachtige essays opgenomen over mensen die zich wijdden aan de sociaaldemocratie: van Clement Attlee tot De Miranda. Uitgebreide aandacht wordt besteed aan nut en noodzaak van de beginselen, de ‘missie’, van de sociaaldemocratie. Aan organisatie, ideologie en strategie van de PvdA is een apart deel gewijd. Het boek eindigt met opstellen over de democratie die voor Tromp onlosmakelijk met het socialisme verbonden is omdat alleen daardoor de dominantie van het kapitalisme aan banden is te leggen.
Deze uitgave met werk van Bart Tromp verschijnt onder auspiciën van de Bart Trompstichting www.BartTrompstichting.nl en wordt ingeleid door Job Cohen.


Bart Tromp (1944 - 2007) was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en daarnaast verbonden aan het instituut Clingendael. Sinds 1979 was hij politiek columnist van Het Parool. Hij is de auteur van Het sociaal-democratisch…
>

Details


Auteur(s) : Bart Tromp
ISBN : 9789035139930
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 376
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : december 2012

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven