Martelaren voor de paus

25,99

Nog niet verschenen, reserveer een exemplaar

Beschikbaar op 26-09-2023

Ruim drieduizend jonge Nederlandse mannen reisden tussen 1861 en 1870 naar Rome om dienst te nemen bij de zoeaven, het elitekorps van de paus. Met doodsverachting, geloofsijver en een zucht naar avontuur probeerden deze katholieke oorlogsvrijwilligers de paus te verdedigen in zijn strijd tegen het koninkrijk Italië. Dat zij konden sneuvelen deerde hen niet. Integendeel, als martelaar sterven voor de paus was hun grootste wens.
Bij terugkeer in Nederland moesten de zoeaven constateren dat zij door dit Italiaanse avontuur hun Nederlanderschap verloren waren, maar in eigen kring werden ze als helden binnengehaald. Als strijders voor de paus genoten oud-zoeaven tot diep in de twintigste eeuw groot aanzien. In dit boek volgt Koen de Groot vier Nederlandse zoeaven op de voet. Aan de hand van hun dagboeken en brieven tekent hij de levens van deze katholieke soldaten op tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van de late negentiende eeuw. Martelaren voor de paus ontrukt zo een bijzondere en wonderlijke geschiedenis aan de vergetelheid.

Koen de Groot (1992) studeerde geschiedenis en Italiaanse taal en cultuur in Amsterdam en Bologna. Hij is zelfstandig historicus en als redacteur verbonden aan het tijdschrift Roma Aeterna en Historisch Café Amsterdam.

Details


Auteur(s) : Koen de Groot
ISBN : 9789044650723
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 288
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : september 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven