Stormruiters

39,99

De namen Atilla de Hun en Dzjenghis khan roepen bij velen het schrikbeeld op van woeste barbaren te paard die zich met tomeloos geweld op hoogontwikkelde culturen stortten. Het ware verhaal van de Euraziatische stepperijken is complexer maar ook indrukwekkender dan onze verbeelding.

In Stormruiters betreedt Peter Hoppenbrouwers de wereld van de Euraziatische steppen, een gebied dat zich over 9000 kilometer uitstrekt van de Donaudelta tot aan de Da Hingganbergketen; de wereld die sedert ongeveer 4000 voor Christus tot het begin van de twintigste eeuw werd gedomineerd door nomaden.

In dit groots opgezette werk stelt Hoppenbrouwers zich de vraag hoe deze steppenomaden er tussen het eerste millennium voor Christus en de achttiende eeuw na Christus telkens in slaagden om grote rijken te vestigen, op de steppen maar ook daarbuiten. Daardoor gingen ze het lot van grote sedentaire beschavingen in onder andere China, Perzië, India, Mesopotamië, Klein-Azië en Midden- en Zuidoost-Europa medebepalen.

Stormruiters is een fascinerend geschiedenisboek waarin Europa eens niet centraal staat, maar slechts een uithoek is van de wereld die wordt beschreven.

Peter Hoppenbrouwers (1954-2023) was historicus en hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eerder schreef hij samen met Wim Blockmans het zeer succesvolle Eeuwen des onderscheids, dat in verschillende talen is vertaald. Hij overleed toen Stormruiters ter perse ging.

Over Eeuwen des onderscheids:

‘Als het gaat om politiek, economie en maatschappij zijn Blockmans en Hoppenbrouwers er op meeslepende wijze in geslaagd om bij de lezer herkenning op te roepen: dit zijn onze voorouders, dit zijn de reuzen op wier schouders wij staan.’
nrc

‘De schrijvers proberen alle aspecten van het middeleeuwse leven te laten zien. Die breedheid is een van de grote verdiensten van dit werk.’
de volkskrant


Peter Hoppenbrouwers (1954-2023) was historicus en hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eerder schreef hij samen met Wim Blockmans het zeer succesvolle Eeuwen des onderscheids, dat in verschillende talen is vertaald. Hij overleed toen Stormruiters ter perse ging.
>

Details


ISBN : 9789044652659
Taal : Nederlands
Uitvoering : Gebonden
Aantal pagina's : 592
Editie : 2e druk
Verschijningsdatum : november 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven