Verlicht liberaal in driedelig grijs

27,50

Molly Geertsema (1918-1991) heeft als een van de weinige bestuurders op alle niveaus van het openbaar bestuur een bepalende rol gespeeld. Hij was gemeenteraadslid, burgemeester, lid van de Tweede en Eerste Kamer, fractievoorzitter, politiek leider, minister, vicepremier en commissaris van de Koningin.
Als politiek leider van de VVD was hij de voorganger van Hans Wiegel. Hij stond zich erop voor dat hij Hans Wiegel had ontdekt, maar zag met leedwezen aan dat met hem de koers van de partij naar rechts afboog. Geregeld gaf hij daar commentaar op, waardoor hij zich ontwikkelde tot het liberale geweten van de VVD.
Molly Geertsema was een unieke, volstrekt autonome, karakteristieke persoonlijkheid die geen blad voor de mond nam. Zijn boude uitspraken brachten hem meermalen in een kort geding voor de rechter.
Zijn hele politieke leven streed hij voor gelijke rechten van homoseksuelen. Dat wereldje leerde hij heel goed kennen. Aan het eind van zijn leven gaf hij toe dat hij zich meer dan alleen uit belangstelling tot die wereld aangetrokken voelde.

Klaas Tammes (1948) is sociaal geograaf en oud-burgemeester van Lienden, Heteren (wnd.) en Buren. Hij schreef onder meer de biografieën van L.R.J. ridder van Rappard, Hans Gruijters en van de tien eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland.

Over Een verdwaalde intellectueel:

‘Het boek dat Tammes over deze markante man schreef, is leesbaar en onderhoudend, vooral omdat het barst van de smeuïge anekdotes die mensen, oud-bestuurders vaak, over de hoofdpersoon oprakelen.’
Nederlands Dagblad

‘Tammes doet Hans Gruijters recht: een bijzonder mens en dat was ie.’
Het Parool

‘De zoektocht van Tammes brengt de lezer terug naar een inmiddels totaal andere tijd waarin ministers tijdens het kabinetsberaad gewoon in slaap vielen.’
NRC


Klaas Tammes (1948) is sociaal geograaf en oud-burgemeester van Lienden, Heteren (wnd.) en Buren. Hij publiceerde veel over burgemeesters, laatstelijk in 2018 met het zeer goed ontvangen Dwarsligger van beroep, over L.R.J. ridder van Rappard.
>

Details


Auteur(s) : Klaas Tammes
ISBN : 9789044655285
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 328
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : maart 2024

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven