Wie over vrede spreekt, heeft moed

9,99

7 oktober 2023 werd een inktzwarte dag in de geschiedenis van Israël. Terreurbrigades van Hamas zaaiden dood en verderf. Het antwoord van Israël liet niet lang op zich wachten. Nachten- en dagenlang regende het bommen op Gaza, voordat het Israëlische leger de strook zelfs binnentrok.
Het publieke debat werd vrijwel meteen beheerst door emoties. Discussies bleken onmogelijk en/of ontaardden in pure vijandigheid. De anti-Israëlstemming sloeg geruisloos over naar een vorm van virulent antisemitisme zoals sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer was vertoond.
In Wie over vrede spreekt, heeft moed zijn achttien essays en beschouwingen gebundeld van vooral, maar niet uitsluitend, Joodse schrijvers. Sommigen schrijven over Israël en de legitimatie van de oorlog, anderen over het lot van de Palestijnen, weer anderen over antisemitisme. Wat de schrijvers bindt is de innerlijke noodzaak zich op papier te verhouden tot deze afschuwelijke oorlog. Dit boek kan daarom het best worden beschouwd als een hartenkreet, een schreeuw om begrip voor de complexe werkelijkheid waar Israëli’s en Palestijnen voor staan.
De opbrengst van dit boek komt ten goede aan een vredesproject. Omdat elk sprankje verbinding hard nodig zal zijn na 7 oktober.

Met bijdragen van Paul Brill, Elma Drayer, Jessica Durlacher, Hans Fels, Esther van Fenema, Kitty Herweijer, Marcel Levi, Marcel Möring, Leonard Ornstein, Chaja Polak, Esther Porcelijn, Gideon Querido van Frank, Emile Schrijver, Marja Vuijsje, Robert Vuijsje, Tommy Wieringa, Femmetje de Wind en Judith Zilversmit


Leonard Ornstein is politiek journalist bij de vpro en (co)auteur van diverse boeken. Eerder was hij parlementair redacteur voor Buitenhof, Vrij Nederland en Het Parool.
>

Details


Auteur(s) : Leonard Ornstein
ISBN : 9789044655995
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 144
Editie : 2e druk
Verschijningsdatum : december 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven