Wim Kok, een leven op eigen kracht. Deel I: Voor zijn mensen 1938-1994

20,99

Wim Kok stierf op 20 oktober 2018. Hij werd met eer overladen. Deze arbeiderszoon had het tot minister-president van alle Nederlanders gebracht, tot een nationaal en internationaal gelauwerd staatsman. Hij bracht de fnv tot stand. Hij was de man van het Akkoord van Wassenaar in 1982 en van het vormen van de ‘paarse’ coalities. Ons land beleefde met Kok een periode van grote welvaart. En toch eindigde zijn regering in mineur: aftreden om Srebrenica, de dood van Pim Fortuyn, een monsternederlaag van zijn PvdA, omstreden commissariaten.
Marnix Krop beschrijft in dit eerste deel van zijn grote tweedelige biografie Wim Koks lange weg tot zijn moment van definitieve roem: een jeugd van eenvoud en hard werken in een Zuid-Hollandse polder; zijn leven in en voor de vakbeweging, 25 jaar lang; zijn opvolging van Joop den Uyl als leider van de PvdA. Ten slotte het kabinet-Lubbers/Kok: regeren tegen de wind in, het kwartje van Kok en de wao-crisis. Ook zijn belangrijke bijdrage aan de geboorte van de euro. De wonderbaarlijke ‘verliesoverwinning’ aan het einde van die rit, die de weg naar zijn premierschap effende. En de onbekende, verrassende actie die hij daarvoor moest ondernemen.
De auteur voerde achttien gesprekken met Wim Kok, tot kort voor diens dood, en sprak ruim honderd getuigen. Uitgebreid archief- en literatuuronderzoek completeren dit boeiende beeld van een man die van ver kwam en heel ver is gekomen.

Marnix Krop
(1948), jurist en politicoloog, werkte onder andere op de ambassades in Parijs en Warschau en diende als Nederlands ambassadeur in Berlijn. Hij schrijft geregeld over vraagstukken van binnen- en buitenlandse politiek. In de jaren tachtig was hij adjunct-directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In 2014 publiceerde hij bij Prometheus zijn Hart van Europa. Hoe Duitsland ons uit de crisis voert en tegen welke prijs.

Deel 2 van Wim Koks biografie wordt verwacht in 2022. 

Over Hart van Europa:

‘Lezenswaardig … Heldere, onmodieuze stellingname’ **** (Sander van Walsum, de Volkskrant)

‘Belangwekkend boek … Verplichte Lectuur’ (René Cuperus, Internationale Spectator)

‘Gewaagd vergezicht’ (Michel Goudswaard, Het Financieele Dagblad)

‘Scherpzinnig waarnemer’ (Rik Kuethe, Elsevier)

‘Verhelderend’ (Johan Corthouts, De Morgen)

‘Een verademing … Hij heeft een verhaal te vertellen’ (Paul Sars, Tijdschrift voor Geschiedenis)


Marnix Krop (1948-2022) was jurist en politicoloog, werkte onder andere op de ambassades in Parijs en Warschau en diende als Nederlands ambassadeur in Berlijn. Hij schreef geregeld over vraagstukken van binnen- en buitenlandse politiek. In de…
>

Details


Auteur(s) : Marnix Krop
ISBN : 9789044641806
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 528
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : december 2019

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven