20,99

Geregeld hoor je de verzuchting: ‘Wat zou Karel van het Reve hiervan vinden?’ Meer dan twintig jaar na zijn dood is zijn werk nog springlevend en een ijkpunt voor fatsoenlijk denken over politiek en samenleving. Met grote scherpzinnigheid, een trefzekere pen en veel humor benaderde hij op onorthodoxe wijze alle mogelijke facetten van politiek, kunst en cultuur. Karel was een zelfdenker, wars van alle modes.
In deze biografie beschrijft Willem Melching de belevenissen van Karel in de Tweede Wereldoorlog, zijn afscheid van het communisme, zijn relatie met broer Gerard, zijn reizen naar de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, en zijn unieke positie als een van de interessantste columnisten en essayisten uit de Nederlandse literatuur.
Melching gaat in op Karels betekenis als strijdbare democraat die het opnam tegen onderdrukkende regimes, obscurantisten, modieuze praatjesmakers en iedereen die een loopje nam met de spelregels van de democratie. Naast het meer dan 6600 pagina’s tellend verzameld werk en talloze interviews gebruikt Melching ook ongepubliceerde correspondentie als bron voor deze biografie.
Willem Melching is historicus. Hij publiceerde eerder boeken over onder meer Joseph Goebbels, Adolf Hitler, de DDR en de Bondsrepubliek.

Over Hitler:
‘Wie geen tijd heeft om de twee dikke delen te lezen van Hitlers biografie door Ian Kershaw, kan nu terecht bij Melching.’
Historisch Nieuwsblad

Over Van het socialisme, de dingen die voorbijgaan: ‘Het meest nuttige boek over de DDR dat in Nederland is verschenen.’
ND Gulliver

‘Een gedetailleerd en goed geschreven betoog. Melching vertelt aardige anekdotes over de miserabele toestanden in de DDR.’
Historiek


Willem Melching (1954) is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde boeken en tal van artikelen over moderne geschiedenis, in het bijzonder de Duitse geschiedenis.
>

Details


Auteur(s) : Willem Melching
ISBN : 9789044650396
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 416
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : april 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven