★★★★ voor ‘1795’ in De Telegraaf


Op 14 juni verscheen een recensie van 1795 van Niklas Natt och Dag in De Telegraaf. 

1795 is het laatste boek uit de triologie van Natt och Dag, die zich afspeelt in Stockholm in de 18e eeuw.

De recensent, Bertjan ter Braak, is erg enthousiast. Volgens hem maakt de auteur er zeker ‘een fascinerend land van’.

Ter Braak is vooral gecharmeerd van de omschrijving van de omgeving: ‘Net zoals in de eerste twee delen ligt de grote kracht in het uitgebreid tekenen van de stad, de viezigheid, de benarde omstandigheden in alle seizoenen waarin geleefd wordt.’

De recensent benoemt ook de filosofische ideeën die ‘zelden ver weg zijn, en nog minder vaak erg hoopgevend, zoals hoort in deze stad in verval’.

Ter Braak beloont het boek met vier sterren.

Lees hier de recensie terug


Over 1795:

Als een opgejaagd dier zwerft Tycho Ceton door de stad tussen de bruggen, terwijl hij een plan beraamt om de glorie die hij kwijt is geraakt terug te winnen. Hij zal ze nog eens wat laten zien, iets wat verbazingwekkender, adembenemender en afschuwelijker is dan alles wat we tot nu toe in dit prachtige en weerzinwekkende Stockholm hebben gezien.

Degene die alles op alles zet om hem te stoppen is Emil Winge. Maar hij voelt dat de steun voor zijn jacht op Tycho af begint te nemen. De paranoïde autoriteiten hebben belangrijkere dingen aan hun hoofd en zijn handlanger Mickel Cardell is druk bezig met zijn eigen zoektocht naar Anna Stina Knapp, die is verdwenen na de dood van haar twee kinderen.

Nog één keer neemt Niklas Natt och Dag ons mee naar het verderfelijke Stockholm van de late achttiende eeuw.

Bestel een exemplaar via onze webshop

Niklas Natt och Dag (1979, Stockholm) bestormde de internationale literatuur met zijn bejubelde en bekroonde debuut 1793, dat in meer dan dertig landen verscheen. Zijn voorvaderen vermoordden in 1434 de leider van een oproer tegen de Zweedse koning, verloren Stockholm in 1520 aan de Deense koning en waren gedwongen het land te ontvluchten. Natt och Dag behoort tot de oudste adellijke families van Zweden en is daarmee onontkoombaar verknoopt met de tumultueuze Scandinavische geschiedenis.