25 jaar sinds verschijnen van Noorderlicht-trilogie!


Vandaag is het 25 jaar geleden dat de populaire Noorderlicht-trilogie van Philip Pullman in Engeland verscheen! Ter ere hiervan wordt er vandaag vanuit Engeland een aantal social events georganiseerd, waaronder ’s middags een Twitter Q&A waar Philip Pullman rechtstreeks vragen zal beantwoorden (gebruik vooral #hisdarkmaterials25). Rond 17 uur ’s avonds volgt een officiële aankondiging over de cast van His Dark Materials seizoen twee. Volg alles online, via BBC/HBO.

Inmiddels heeft de Noorderlicht-trilogie een vervolg gekregen: in Het Boek van Stof keer je terug naar de wereld waar de Noorderlicht-trilogie zich heeft afgespeeld. Pullman noemt het vervolg dan ook geen sequence, maar een equal: het is verhaal staat naast het verhaal van de eerste trilogie. Voor oude Pullman-fans werpt dit avontuurlijke verhaal nieuw licht op oude bekenden. Voor nieuwe lezers vormt het verhaal een meeslepende introductie.

Philip Pullman (1946) won vele prijzen, waaronder de Smarties Prize, de Carnegie Medal, The Guardian Children’s Fiction Prize, de Whitbread Award en de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. In 2008 noemde The Times Pullman in zijn lijst van ‘De 50 Grootste Britse schrijvers sinds 1945’.

__________________________________________________

Over de Noorderlichttrilogie en Het Boek van Stof:

De Noorderlicht-trilogie is de spannendste trilogie ooit geschreven, nu als tv-serie!

Het gouden kompas is het boek van de zoektocht van Lyra naar haar verdwenen vriend Roger, die haar naar de bleke schoonheid van het Noorden brengt. In Het listige mes ontmoet Lyra de twaalfjarige Will, die een man heeft vermoord. En in De amberkleurige kijker ondernemen Lyra en Will een onontkoombare reis die hen zelfs naar de wereld van de doden zal voeren.

22 jaar na Het gouden kompas, het eerste deel van de beroemde Noorderlicht-trilogie, keert Philip Pullman terug naar de parallelle wereld die al meer dan 17,5 miljoen lezers wereldwijd wist te betoveren.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen – maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby’tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten. Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. Ondertussen is er een storm op komst, en een overstroming dreigt. Deze overstroming zal ieders leven op zijn kop zetten. Wat kan Malcolm nog doen om Lyra in veiligheid te houden? Eén ding staat vast: deze nieuwe held zal alle harten veroveren.