Interview met Herman Brusselmans in HP/De Tijd
Vandaag verscheen een groot interview met Herman Brusselmans in de HP/de tijd naar aanleiding van zijn nieuwste boek, Zo dom als Albert Einstein, dat donderdag verschijnt.
‘Het boek behoort in zekere zin tot een trilogie, met mijn twee eerdere boeken Achter een struik en Feest bij de familie Van de Velde. Daarin spelen steeds een ik-persoon en zijn vriendin de hoofdrol. Die boeken gaan over de onzin van het leven en de onzin van de menselijke omgang.’
In het interview vertelt Bursselmans openhartig over zijn inkomsten en zijn visie op het schrijvers vak: ‘Ik hoef niet echt moeite te doen voor het schrijven, want ik heb er plezier in. En het is mijn broodwinning. Schrijven is een vak, al zit natuurlijk niemand echt te wachten op een boek (…) Het meeste geld verdien ik aan columns, televisie en literaire lezingen. Laten we zeggen dat ik de boeken in wezen niet echt nodig heb. Ze zijn als een soort van bijverdienste’.
Verder geeft Brusselmans zijn ongenuanceerde mening over de boekenwereld en de Nederlandse literatuur. Hij gaat niet naar het boekenbal. Arnon Grunberg is niet zijn vriend. Zijn volgende boek is alweer af.
U kunt het hele artikel hier teruglezen.
Over Zo dom als Albert Einstein:
In Zo dom als Albert Einstein laat Herman Brusselmans z’n licht schijnen over de wereld van het amateurtoneel. Een vereniging uit Gent speelt een stuk van een Nederlander, heeft daarbij voor een van de rollen een acteur nodig die kan drummen, maar vindt die niet in eigen rangen. Onverwacht stuiten ze op een bekend persoon die hen, op z’n eigen manier, uit de brand kan helpen.
Zo dom als Albert Einstein is een komische roman, zij het met flarden van tragiek, ettelijke onvermoede zijpaden, en een kijk in de diepten van de doorsnee menselijke ziel.
Herman Brusselmans heeft met Zo dom als Albert Einstein alweer een parel afgeleverd die mede voor glans en schittering zorgt in z’n gigantische, unieke oeuvre.
Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds meer dan vijfenzeventig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.