Interview met Wim Voermans in de Volkskrant


Vandaag verscheen er een  interview in de Volkskrant met Wim Voermans naar aanleiding van het aanbieden van zijn nieuwe boek aan Khadija Arib.  Het verhaal van de grondwet. Zoeken naar wij bespreekt onder andere waarom het in de laatste jaren voor veel landen populair is om een grondwet te hebben, ondanks dat het fenomeen van een Grondwet al eeuwenoud is. Bovendien beschrijft Voermans waar al die grondwetten nou vandaan komen en hoe de meerderheid van de wereldbevolking vele grondwetten heeft zonder zich er écht van bewust te zijn wat deze nou inhouden. In bijgaand interview beantwoordt Wim Voermans vragen over de beginselen en betwistbaarheden van de grondwet, het ontstaan van een zekere ‘’constitutionele mens’’, de geslepenheid van de Nederlandse Grondwet en andere zaken aangaande zijn nieuwe boek.

Het interview vind u hier.


Over Het verhaal van de grondwet. Zoeken naar wij:

Waar komen al die grondwetten toch vandaan?

We leven in de eeuw van de grondwet. Bijna alle landen ter wereld hebben er tegenwoordig wel een. Een betrekkelijk recent fenomeen, trouwens, want driekwart van al die grondwetten is van na 1975. En dat terwijl de wortels ervan net na de landbouwrevolutie liggen, meer dan tienduizend jaar geleden, toen nieuwe sociale organisatie- en leiderschapsvormen opkwamen en ook het recht ontstond als manier om grootschalig samen te kunnen werken met vreemden.

Het verhaal van de grondwet probeert historisch, biologisch, sociaalpsychologisch, economisch, politiek en juridisch te begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt en waarom het juist nu in korte tijd ‘viral’ is gegaan.

Waarom is zo’n oeroud verschijnsel de laatste jaren ineens zo populair en ook nog eens in een tijd waarin we juist een democratische terugval meemaken? Waarom leven wereldwijd meer mensen onder een grondwet dan onder een eigen dak? Waarom hebben meer mensen grondwettelijke rechten dan een dagelijkse warme maaltijd, een smartphone of onderwijs? Wat voor soort rage is dat? Is het een blijvertje? En waarom is onze tweehonderd jaar oude grondwet in Nederland juist geeuwnieuws? Is dat erg? Niet volgens dit boek.

Wim Voermans is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Eerder publiceerde hij bij Prometheus samen met Geerten Waling De gemeente in de genen (2018).