Ook afgelopen weekend was er veel aandacht voor de recent verschenen biografie Ivanka van Anna van den Breemer. In dit boek onderzoekt Van den Breemer Ivanka Trump, de lievelingsdochter van president Donald Trump, die alles opgaf om haar vader te volgen naar Washington en door velen wordt gezien als de enige vrouw naar wie Donald Trump zou luisteren. Echter, de succesvolle zakenvrouw, liefhebbende echtgenote én zorgzame moeder blijkt, net als haar vader, zeer ambitieus en verklaarde de eerste vrouwelijke president van Amerika te willen worden.

Gisteren schoof Van den Breemer aan bij RTL Late Night waar ze de kansen voor Ivanka als president van Amerika als reëel bestempelt. ‘Ze is zesendertig jaar, dus er zijn nog heel wat jaren waarin dat mogelijk is. En ik denk, dat net haar vader, dat zij wel heel aantrekkelijk is voor een groep kiezers,’ vertelt Van den Breemer. Zo is Ivanka niet gelieerd aan een partij, en heeft ze veel vrouwelijke kiezers over de streep getrokken voor haar vader. Klik hier om RTL Late Night terug te kijken.

Op eerste Paasdag was Anna van den Breemer te gast bij WNL Op Zondag. Hier vertelde Van den Breemer over de twee kanten van Ivanka Trump. ‘Enerzijds de loyale dochter die haar vader altijd trouw blijft en eigenlijk bijna een soort slachtoffer is van haar opvoeding in de zin dat ze bijna geen afstand van hem kan doen.  En aan de andere kant is ze ook een hele ambitieuze tante. Ze weet heel goed wat ze wil en ze doet ook alleen iets wanneer zij er zelf beter van wordt.’ Van den Breemer ziet Ivanka dan ook als een rolmodel voor veel vrouwen die werk en privé goed op orde heeft. Maar realistisch is ze niet, vertelt Van den Breemer. Klik hier om de gehele aflevering te bekijken.

Zaterdag plaatste de Volkskrant een interview met de auteur. Van den Breemer zegt hierin dat Ivanka begon als een guilty pleasure nadat ze haar ontmoette op 19-jarige leeftijd. ‘Een interessant detail is dat ze vanwege het geloof van haar man Jared Kushner, Joods is geworden,’ vertelt Van den Breemer. ‘Vrijwel heel Ivanka’s leven is publiekelijk, maar over het geloof laat ze zich weinig uit.’ Ivanka blijkt op meer vlakken ongrijpbaar, een trek die haar vader ook heeft. ‘Ivanka past haar idealen en onderwerpen aan naar wat er van haar wordt gevraagd,’ legt Van den Breemer uit. ‘Zodra ze merkte dat er in een Republikeinse regering weinig te halen valt op het vlak van gelijke lonen voor vrouwen of goedkopere kinderopvang, paste ze haar agenda aan.’ Dit maakt haar mocht ze dat willen een zeer geduchte kandidaat voor het presidentschap, aldus de auteur. Klik hier om het interview terug te lezen.

Vorige week verscheen er een recensie van Vera Spaans in Het Parool over Ivanka. Spaans beoordeelde Ivanka als ‘een soepel geschreven biografie, […], met liefst 35 pagina’s voetnoten. Ivanka is niet alleen een levensloop, maar ook een zeer geslaagde poging te verklaren hoe Ivanka Trump van socialite, fotomode en ontwerpster kon uitgroeien tot de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse president.’ Klik hier om de volledige recensie te lezen.


Meer over Ivanka:

Wie de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten echt wil leren kennen moet beginnen bij zijn lievelingsdochter: Ivanka Trump. Ze is de enige vrouw naar wie Donald Trump echt luistert. Volgens velen is de 35-jarige blondine de betere versie van haar vader: beiden hebben een snoeihard zakelijk instinct, maar waar Trump lomp is, blijft Ivanka altijd charmant. Als succesvolle zakenvrouw, liefhebbende echtgenote én zorgzame moeder bleek ze tijdens de keiharde verkiezingscampagne de perfecte pr-machine van haar vader. En dan is ze ook nog eens bloedmooi.
Haar persoonlijkheid blijft voor iedereen een raadsel. Ze genoot van haar leven in Manhattan, maar liet alles achter om haar vader van dienst te zijn in het Witte Huis. Wat drijft haar? Macht? De wil om een verschil te maken op het gebied van vrouwenemancipatie, haar stokpaardje? Of gaat ze gebukt onder het juk van loyaliteit, dat de Trump-dynastie zo typeert?
Deze biografie is een sprankelend en meeslepend portret van een rijkeluisdochter die model werd om te ontsnappen aan het kostschoolleven en ondanks haar twijfels toch koos voor het familiebedrijf, om vervolgens alles op te geven om haar vader te volgen naar Washington. Ze is niet alleen belast met het takenpakket van een first daughter, maar nog veel meer hoopt de hele wereld dat zij haar gevreesde vader kan beteugelen.

Anna van den Breemer (1984) studeerde Liberal Arts and Sciences aan University College Utrecht en volgde een master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als journalist bij de Volkskrant.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >