‘AEX van de ziel’ besproken in het NRC


Afgelopen week verscheen er een bespreking in NRC Handelsblad over het onlangs verschenen boek van Maarten van den Heuvel, AEX van de ziel. Volgens recensent Ykje Vriesinga heeft Van den Heuvel een ‘heldere stijl die typerend is voor de adviesboeken’.

Tevens was Maarten van den Heuvel te gast bij radioprogramma De Nieuws BV op NPO Radio 1. Presentatrice Natasja Gibbs vraagt aan Van den Heuvel of we kunnen stellen dat zelfhulpboeken de tijdgeest weerspiegel. Van den Heuvel antwoordt dat ‘de zelfhulpboeken een graadmeter van te tijd zijn, net zoals de AEX dat van de economie is’.

 

U kunt de uitzending hier luisteren.

U kunt het artikel hier lezen.


Over AEX van de ziel:

Het Nederland van vlak na de Tweede Wereldoorlog zag er wezenlijk anders uit dan het land waarin we nu leven. Om je in die tijd met zijn wederopbouwmoraal gemakkelijk te kunnen handhaven had je andere eigenschappen nodig dan nu. Bescheidenheid was een deugd en als je je plaats niet kende liep je een grote kans op problemen. Tegenwoordig leven we in een tijd van selfies en zelfpromotie. Elke tijd vraagt om andere kwaliteiten. De vraag hoe te leven mag dan tijdloos zijn, het antwoord daarop is dat zeker niet. En dat antwoord wordt in toenemende mate gezocht in zelfhulpboeken.
Historicus Maarten van den Heuvel heeft zich op de populairste zelfhulpboeken gestort en zet in AEX van de ziel op een rij hoe de boodschap in die boeken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronacrisis met de tijd mee veranderde. Zo schetst hij hoe we in Nederland anders in het leven zijn komen te staan en hoe zelfhulpboeken een graadmeter van de tijdgeest zijn, zoals de AEX dat van de economie is.

Maarten van den Heuvel (1965) is historicus. Zijn eerdere boek Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden werd opgenomen op de longlist van de Socratesbeker 2015, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.