‘AEX van de ziel’ besproken in Tijdgeest


Afgelopen week verscheen er een recensie in het weekendmagazine Tijdgeest van Trouw, over het nieuwe boek van historicus Maarten van den Heuvel, AEX van de ziel.

Recensent Beatrijs Ritsema noemt het boek ‘een leuke, panoramische tocht door de tijdgeest van de afgelopen 75 jaar’.

‘Hij concentreert zich op het Nederland van de afgelopen 75 jaar, van de naoorlogse periode tot nu. Actuele geschiedenis dus, wat als voordeel heeft dat veel van wat de revue passeert bij de lezers een gevoel van herkenning zal oproepen’, aldus Ritsema.

 

U kunt de recensie hier lezen.


Over AEX van de ziel:

Het Nederland van vlak na de Tweede Wereldoorlog zag er wezenlijk anders uit dan het land waarin we nu leven. Om je in die tijd met zijn wederopbouwmoraal gemakkelijk te kunnen handhaven had je andere eigenschappen nodig dan nu. Bescheidenheid was een deugd en als je je plaats niet kende liep je een grote kans op problemen. Tegenwoordig leven we in een tijd van selfies en zelfpromotie. Elke tijd vraagt om andere kwaliteiten. De vraag hoe te leven mag dan tijdloos zijn, het antwoord daarop is dat zeker niet. En dat antwoord wordt in toenemende mate gezocht in zelfhulpboeken.
Historicus Maarten van den Heuvel heeft zich op de populairste zelfhulpboeken gestort en zet in AEX van de ziel op een rij hoe de boodschap in die boeken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronacrisis met de tijd mee veranderde. Zo schetst hij hoe we in Nederland anders in het leven zijn komen te staan en hoe zelfhulpboeken een graadmeter van de tijdgeest zijn, zoals de AEX dat van de economie is.

Maarten van den Heuvel (1965) is historicus. Zijn eerdere boek Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Oude waarden in nieuwe tijden werd opgenomen op de longlist van de Socratesbeker 2015, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.