Alexander Münninghoff, de auteur van de veelgeprezen autobiografie De stamhouder, schoof gisteravond aan bij televisieprogramma Buitenhof. Naar aanleiding van de recente escalaties in de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten sprak Münninghoff over de manier waarop de twee grootmachten elkaar nog altijd misvatten, waardoor het vaak misgaat met de wederzijdse communicatie. Behalve schrijver is hij ook bekend als Ruslandkenner en oud-correspondent in Moskou.

Hoewel de spanningen tussen Rusland en de VS de afgelopen tijd hoog zijn opgelopen, ziet Münninghoff de meest recente ontwikkelingen tussen Rusland en de VS als bemoedigend. Zo heeft Poetin zijn staf verzocht om zich minder agressief jegens de VS te uiten. ‘Zowel Poetin als Trump is bang voor escalatie,’ vertelde de auteur aan presentator Pieter Jan Hagens. ‘Men heeft zich nu gerealiseerd dat ze dichterbij een wereldoorlog zijn gekomen dan in de tijd van Cuba. Daardoor is de situatie verbeterd.’ Toch vindt Münninghoff dat de Russen niet goed worden begrepen door westerlingen. Er wordt volgens hem nog niet voldoende nagedacht over de manier waarop er wordt gereageerd op Russische acties. ‘We zien nog niet in dat we niet goed weten met wie we praten.’

De miscommunicatie tussen het westen en de Russen komt volgens Münninghoff mede door het feit dat de psyche van het Russische volk sterk verschilt van de onze. De oorzaak daarvan zoekt hij in de geschiedenis. Zo is het christendom in het westen omarmd door het volk terwijl het de Russen werd opgelegd, en is de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten in Rusland nooit aan de orde geweest. Het gevolg is dat men in Rusland angstvallig tegen democratie aankijkt. ‘Russen associëren democratie vooral met chaos en onbeheersbare onrust,’ verklaarde de auteur. ‘Rusland is het tegendeel van een democratische staat en zal dat ook blijven.’ Münninghoff pleit er echter voor om ondanks de verschillen Rusland beter te leren begrijpen. ‘Rusland is niet de tegenstander,’ zei hij tot slot.

Münninghoff deelde in de uitzending tevens zijn kijk op onder andere de annexatie van de Krim, de MH17-ramp en de recente gifgasaanval in Syrië. Klik hier om het volledige fragment van Buitenhof terug te kijken.

De stamhouder verscheen in 2014 bij Uitgeverij Prometheus en werd een onmiddellijke bestseller. Het boek won de Libris Geschiedenisprijs en de Littéraire Witteprijs en werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. De vertaalrechten werden onder andere verkocht aan Frankrijk, Duitsland en Tsjechië, en dit jaar beginnen de opnames van een Nederlandse dramaserie op basis van het boek. Eind maart dit jaar verscheen de tweeëntwintigste druk van De stamhouder.


Over De stamhouder:

Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Poznań werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg.

Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen SS, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.

Alexander Münninghoff (Poznań, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.

‘Een overweldigend boek, geschreven met beheerste passie en subtiele humor. Ik heb het ademloos uitgelezen.’ Anna Enquist

 

 

 

 

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >