Interview met Rian Verhoeven in Het Parool
Vrijwel iedereen kent het verhaal van Anne Frank, maar een stuk minder mensen weten dat er nog 200 andere joden vermoord zijn die net zoals de familie Frank woonachtig waren op het Merwedeplein. Historica Rian Verhoeven, die zelf woonachtig is op het Merwedeplein, raakte geïntrigeerd door de verhalen van de andere gezinnen en bewoners die op deze plek woonde gedurende het begin van de Tweede Wereldoorlog. Om die reden dook zij in de archieven om een nauwkeurig beeld te schetsen van het dagelijks leven van de bewoners en de bijbehorende dilemma’s en keuzes waar ze voor kwamen te staan. Ondanks dat de helft van de bewoners van het Merwedeplein toentertijd joods was, werd het plein ook bewoond door katholieken en protestanten, waaronder de consul van Ecuador, verscheidene NSB’ers en een acteursgezin. Het Parool vond dat Anne Frank was niet alleen de nodige aandacht verdiende en stelde Rian Verhoeven verschillende vragen over haar boek. Dat leidde tot een mooi stuk over een boek waarvan het belangrijk is dat de vele waardevolle verhalen van deze mensen niet vergeten zullen worden.
Het interview vindt u hier.
Nadat de familie Frank in 1933 vanuit Duitsland op het Merwedeplein was neergestreken, volgden vele andere joodse vluchtelingen. De woningen op het plein waren toen net opgeleverd, met als blikvanger de ‘wolkenkrabber’, destijds de hoogste woontoren van Nederland. Bewoners met een verschillende achtergrond leefden er rustig en gemoedelijk samen. Kinderen speelden tot laat buiten en volwassenen wisselden de laatste nieuwtjes uit.
Maar na de Duitse inval keerde het tij en raakten de joodse bewoners steeds meer geïsoleerd. In juli 1942 liepen de eerste bepakte joden in het aardedonker naar het Centraal Station. Joden die besloten onder te duiken gingen behoedzaam te werk, zodat de NSB’ers op het plein niets merkten. Sommigen bouwden een schuilplek in hun eigen huis en stonden doodsangsten uit als de overvalwagens het Merwedeplein op reden.
Op basis van interviews met voormalige bewoners en uitgebreid archiefonderzoek schrijft Rian Verhoeven over het dagelijks leven, vervolging, verraad en verzet dat zich op het Merwedeplein afspeelde. Anne Frank was niet alleen vertelt het aangrijpende verhaal van een kleine gemeenschap die de grote geschiedenis van 1933-1945 weerspiegelt.
Rian Verhoeven studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit, schreef diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank, en woont sinds jaar en dag op het Merwedeplein.