Anne Tyler is met haar roman De blauwe draad genomineerd voor de Man Booker Prize 2015. Samen met twaalf andere titels staat haar roman op de longlist van dit jaar. De Man Booker Prize is één van de meeste prestigieuze literaire prijzen voor Engelstalige fictie. De winnaar, die £50.000 ontvangt, wordt 13 oktober in Londen bekend gemaakt tijdens een black-tie diner met de auteurs die op de shortlist staan en bekende figuren uit de literaire wereld. De bekendmaking is die dag te zien op de BBC. Kijk voor meer informatie en de indrukwekkende lijst van eerdere winnaars op de site van de Man Booker Prize.

Anne Tyler (Minneapolis, 1941) groeide op in Raleigh, North Carolina. De blauwe draad is haar twintigste roman; haar roman Ademlessen werd bekroond met de Pulitzer Prize. Zij won verder onder meer de PEN/Faulkner Award, de Ambassador Book Award en de National Book Critics Circle Award. In 2012 ontving zij de Sunday Times Award for Literary Excellence. Ze woont in Baltimore, Maryland.

Over De blauwe draad:

De blauwe draad volgt de levens van drie generaties van de familie Whitshank. Abby en Red wonen in een huis dat al van de familie is sinds grootvader Whitshank het aan het begin van de twintigste eeuw bouwde. Door onverwachte omstandigheden ziet Steel, de jongste van hun vier kinderen, zich gedwongen met zijn eigen gezin bij Red en Abby in te trekken. Tegelijk is duidelijk dat Abby en Red niet meer de jongsten zijn. Kunnen zij nog wel voor zichzelf zorgen, en zo nee, wat is dan het lot van het huis?

Met subtiele, observerende humor beschrijft Anne Tyler wat er gebeurt wanneer drie generaties zich onder één, heel bijzonder dak bevinden. Als geen ander biedt zij inzicht in de dynamiek van een familie.

Anne Tyler, een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de afgelopen halve eeuw, past in de Amerikaanse traditie van schrijvers als Jonathan Franzen en Alice Munro, met haar perfecte psychologie en haar volmaakte inzicht in de pijnlijkheden van eigentijdse familiegeneraties.

‘Anne Tyler kan als geen ander de wendingen in de levens van gewone mensen beschrijven. Ze doet dat zoals een camera filmt, geluidloos en gedetailleerd.’ Jessica Durlacher, de Volkskrant

‘Tyler doet waar ze altijd goed in is geweest: het fijntjes ontrafelen van de gekoesterde mythes, het subtiel voelbaar maken hoe er onder het ogenschijnlijk harmonieuze oppervlak van alles broeit en schuurt. (…) Met mededogen en een glimlach beziet ze het onvermogen en de onhebbelijkheden van haar personages. In die onvoorwaardelijke compassie schuilt nog altijd de kracht van haar schrijverschap.’ Trouw

‘Een ouderwets goede familieroman, waarbij warmte en ironie in elkaar overlopen.’ VPRO Gids

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >