Op donderdag 2 november verscheen de biografie Alles gaat op vroeger terug van Annet Mooij over journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer. Mooij was zaterdag te gast bij het Radio 1-programma De Taalstaat. In deze uitzending ging zij met presentator Frits Spits in gesprek over het schrijfproces, het werk van Meijer en luisterden zij naar diverse fragmenten van zijn radioshows. Ook werd Mooij uitgebreid geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw. In deze interviews vertelt zij hoe Ischa Meijer was als theatermaker, journalist en partner. Een van de dingen die Mooij bewondert aan Meijer is zijn moed in de hele naoorlogse problematiek: ‘Om die plaats voor zichzelf op te eisen. Om altijd het ongemak weer bloot te leggen. Daarvoor moet je veel schaamte overwinnen en ontzettend moedig zijn.’
Lees hier het interview in de Volkskrant.
Lees hier het interview in Trouw.
Beluister hier het fragment van De Taalstaat.
Meer over Alles gaat op vroeger terug:
Ischa Meijer was een fenomeen. Beroemd, berucht, geducht en onweerstaanbaar geestig. In het leven van vele vrienden en talloze vriendinnen liet hij een onuitwisbare indruk achter.
In zijn duizelingwekkend veelzijdige loopbaan stonden twee grote liefdes centraal: de journalistiek en het theater. Als interviewer met een diepgaande interesse in mensen en een feilloos oog voor hun zwakke plekken en blinde vlekken stuwde hij het genre van het persoonlijk vraaggesprek tot grote hoogte op.
In Alles gaat op vroeger terug beschrijft en doorgrondt Annet Mooij op basis van een groot aantal bronnen Ischa Meijers even creatieve als destructieve leven, dat werd getekend door zijn dramatische gezinsgeschiedenis. Als baby overleefde hij samen met zijn ouders de verschrikkingen van Bergen-Belsen, waarna hij opgroeide in een getraumatiseerd joods gezin. De onvermijdelijke breuk met zijn ouders bleef in hem schrijnen als een open wond en werd de bron van zijn enorme scheppingsdrang. In deze fraai geschreven en meeslepende biografie wordt het complexe mozaïek dat Ischa Meijer was voor het eerst volledig gelegd.
Alles gaat op vroeger terug is de derde biografie van de hand van Annet Mooij. Haar eersteling Branie (2014), over de feministe, concertzangeres en actrice Mina Kruseman, stond op de shortlist van de Biografieprijs 2014. In 2018 verscheen haar biografie van Gisèle van Waterschoot van der Gracht, het veelgeprezen De eeuw van Gisèle. Het boek werd genomineerd voor de Brusseprijs en de BookSpot Literatuurprijs (non-fictie) en stond op de shortlist van de Opzij Literatuurprijs, de Geschiedenisprijs en de Biografieprijs.