Zojuist is bekend gemaakt dat Atjeh van Anton Stolwijk en Op reis met mijn vader (die dood is) van Maarten van Riel zijn genomineerd voor de shortlist van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2017. Zodoende maken de heren met hun prachtige boeken kans op DE Nederlandse prijs voor journalistieke reisboeken en een bedrag van €7500. Op 11 juni wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt door de vijfkoppige juryleden – bestaande uit Lennart van der Meulen, Naeeda Aurangzeb, Mariska van Beijnum, Mathijs Deen en Alexander Reeuwijk. Ook wordt de winnaar geïnterviewd door Jeroen van Kan in VPRO Boeken.

Over Op reis met mijn vader (die dood is):

Maarten van Riel is dertien als hij eind 1995 een dagboek koopt voor zijn vader, die een paar weken later als militair wordt uitgezonden naar Bosnië. Zeventien jaar later, als zijn vader is overleden aan acute leukemie, krijgt hij het dagboek weer in handen. Het stelt hem in staat om alsnog de wens die ze koesterden in vervulling te laten gaan: samen een reis door de Balkan maken. Met de notities, fotocamera, het zakmes en de lievelingsdrop van zijn vader gaat Maarten van Riel op pad. Hij reist door een door oorlog geteisterde regio en bezoekt prachtige en opmerkelijke plaatsen, zoals een bedevaartsoord, een wapenfabriek en een filmset.
Op reis met mijn vader (die dood is) is het verslag van een uitgestelde reis, waarin Van Riel op een prachtige manier de dwaasheid van de grote geschiedenis laat zien, maar ook het intieme verhaal van zijn eigen familiegeschiedenis vertelt.

Maarten van Riel (1982) is historicus, schrijver en fotograaf. Hij is werkzaam bij een bedrijf dat bommen opspoort uit de Tweede Wereldoorlog en schreef in 2010 het boek Zaterdagmiddagrevolutie. Portret van de Rode Jeugd.

‘Het is een fantastisch boek (…) een briljant boek (…) een uitmuntend boek.’ Herman Brusselmans 

‘Van Riel ontroert met verhaal van zijn vader.’ Elsevier

‘Een mooi boek met verhelderende inzichten.’ Historisch Nieuwsblad

‘Een must read.’ De Defensiekrant 

‘Een ontroerend mooi boek.’ Brabants Dagblad 

Over Zaterdagmiddagrevolutie:

‘Ik heb dit boek met zeer veel genoegen gelezen.’ Maarten van Rossem

‘Uitstekend gedocumenteerd boek.’ Brabants Dagblad

‘****’ Het Parool

Over Atjeh:

‘Het enig tastbare overblijfsel uit de begindagen van de Atjeh-oorlog bevindt zich in de voortuin van Ibu Irina, op een kwartiertje rijden van het strand.
“Hier rusten tien strijders, den heldendood gestorven, den 6. januari 1874 bij het nemen van de versterking voor de moskee,” luidt de tekst die in de massieve vierkante steen is gebeiteld. De steen staat op een nogal onhandige plek, midden op de oprit, maar voldoet prima om de was op te drogen of een fiets tegen te stallen.’

Decennialange stilte rond de Atjeh-oorlog eindelijk doorbroken

De Atjeh-oorlog (1873-1942) vormt een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. De strijd tussen nietsontziende koloniale soldaten en fanatiek islamitische Atjehers kostte aan zo’n 100.000 mensen het leven, onder wie duizenden Atjehse vrouwen en kinderen.
In Atjeh. Het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis volgt Anton Stolwijk het spoor van de strijd – een spoor dat niet alleen langs vergeelde en vergeten dagboeken voert, maar ook naar het hedendaagse Atjeh, dat nog steeds blijkt te worden getekend door de oorlog.
Het resultaat is een fascinerend, origineel verhaal dat geschiedenis en actualiteit, onderzoek en journalistiek naadloos en virtuoos combineert.

Hoe de Nederlanders kwamen en gingen en wat ze achterlieten

Anton Stolwijk (1979) woonde lange tijd in Atjeh, vanwaaruit hij stukken schreef voor onder andere De Groene Amsterdammer en Hard Gras. Momenteel is hij als affiliated fellow verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden.

‘Dit boek laat zich lezen als een roadmovie. […] Er leven nog veel herinneringen aan de oorlog in Atjeh en de schrijver weeft ze virtuoos door het soepel geschreven verslag van zijn reis.’ **** Het Parool

‘Mix van reisverslag en historie’ **** Sir Edmund addendum Volkskrant

‘Stolwijk heeft geen last van koloniale stereotypen en schetst een sympathiek beeld van de Atjehers. Hij verweeft hedendaagse stemmen en gearchiveerd verleden tot een meeslepend verhaal, een nog steeds onthutsend hoofdstuk uit de koloniale geschiedenis’ **** NRC

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >