Artikel in AD over ‘Arctica’ van Bernice Notenboom: ‘Je bent er alleen bezig met overleven.’


Gisteren verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over Arctica, het nieuwe boek van Bernice Notenboom. In Arctica deelt Notenboom haar ervaringen op en rond de Noordpool, tezamen met de door haar waargenomen veranderingen die het kwetsbare gebied ondergaat.

In het artikel bespreekt Annemieke van Dongen onder meer de avontuurlijke kant van het boek: ‘Notenboom hield aan haar expedities ‘slechts’ een bevroren lip over, een paar gevoelloze vingers en een knie die na vijf operaties toe is aan vervanging. Dat heeft ze met de Noordpool gemeen, schrijft ze in haar boek Arctica. „We zijn allebei beschadigd.”’

Ook schenkt het artikel aandacht aan de inzichten over klimaatverandering uit het boek: ‘Arctica verscheen niet toevallig aan de vooravond van de klimaattop in het Poolse Katowice. Met eigen ogen zag Notenboom wat klimaatverandering met het noordpoolgebied doet. „Het duurt niet lang meer voor de pool ijsvrij is. Wij zijn een nieuwe oceaan van het gebied aan het maken.”(…) „Arctica heeft de strijd tegen klimaatverandering verloren. De Noordpool is niet meer het slachtoffer, het is de drijvende kracht geworden achter klimaatverandering. 45 procent van het poolijs is al gesmolten, een gebied zo groot als Europa. Dat ijs hield onze planeet koel. Het witte ijs dat zonlicht terugkaatste naar de atmosfeer, is veranderd in zwart zeewater dat de warmte absorbeert. Daardoor smelt het overgebleven ijs nog sneller.”’

Lees het volledige artikel hier terug.


Over Arctica:

Arctica is voor velen nog onbekend en onbemind, de meest mysterieuze en minst onderzochte plek op aarde. Even groot als Europa en net zo intrigerend als een verre planeet. Velen riskeerden door de eeuwen heen hun leven om iets van haar geheimen te ontrafelen en zijn van haar gaan houden. Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein. Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze. Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.

Bernice Notenboom (1962) is poolreizigster, klimaatjournaliste, filmmaakster en geeft lezingen over haar ijskoude ervaringen. Ze leidde drie expedities naar Spitsbergen (2016-2018) met ruim honderd bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen. Met haar film Seablind (2016) heeft ze de scheepvaartwereld wakker geschud voor de effecten van roetuitstoot op Arctica. Haar boek Tegenpolen (2011) werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs.