Artikel in Trouw over ‘Een wereld vol patronen’: ‘Rens Bod publiceert indrukwekkend boek’


Zaterdag verscheen een groot artikel in Trouw over het pas verschenen nieuwe boek van universitair hoogleraar Rens Bod, ­Een wereld vol patronen. Willem Schoonen noemt het een ‘indrukkend overzicht van de kennisgeschiedenis, vol verrassende wendingen en inzichten. Een boek dat je langzaam moet lezen om ervan te genieten’.

In Een wereld vol patronen onderzoekt Rens Bod de manier waarop de mens altijd orde en regelmaat probeert te vinden in de wereld, en hoe deze zoektocht langzaamaan tot kennis leidt:

‘patronen waarnemen doen dieren ook, schrijft Bod, maar patronen zóeken doet – voor zover bekend – alleen de mens. En niet alleen in de sterren aan de hemel of de afwisseling van de seizoenen, maar ook op heel andere terreinen’.

U kunt het hele artikel hier teruglezen.


Over Een wereld vol patronen:

Het idee dat de wereld kan worden begrepen aan de hand van patronen en onderliggende principes is een van de belangrijkste inzichten van de mens. Dit boek gaat over deze uniek menselijke zoektocht die meer dan 40.000 jaar geleden begon met het krassen van streepjespatronen op mammoetbotten en die heeft geleid tot de wetenschappen van vandaag. Welke routes heeft menselijke kennis doorlopen om van dit bescheiden begin uit te groeien tot onze moderne inzichten over natuur en cultuur? In een meeslepend verhaal geeft Rens Bod antwoord op deze vraag en laat hij zien welke rol patronen en principes in verschillende culturen hebben gespeeld. Hij verschuift de natuurwetenschappen en Europa uit hun centrale positie waarna de ene na de andere ontdekking volgt. Wie wist dat inenting niet in Europa maar in China is uitgevonden? En wie wist dat vele wiskundige en sterrenkundige inzichten op het conto van de Indiase Kerala-school staan? En dat rechtswetenschappelijke concepten zowel de astronomie als de taalkunde hebben vormgegeven? Rens Bod legt het haarfijn uit in deze fenomenale overkoepelende geschiedenis van kennis en wetenschap.

Rens Bod is hoogleraar Computational and Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de computationele taalkunde en in de geschiedenis van kennis. Zijn eerdere boek De vergeten wetenschappen is vertaald in zeven talen en meermalen bekroond.