Op 18 mei krijgt Bas Heijne officieel de P.C. Hooft-prijs en 60 duizend euro toegekend voor zijn beschouwend proza over de Nederlandse maatschappij. Naar aanleiding van deze prestigieuze oeuvreprijs was de schrijver te gast bij Buitenhof. Het interview ging uitgebreid over de Nederlandse idealen, columnist zijn in een ‘bezeten wereld’ en de toon van het debat. Thema’s waar Heijne veelvuldig over schrijft, zoals te lezen is in Een waanzinnig gaaf land en De staat van Nederland. Bekijk de uitzending hier terug.

De prijs zal drie dagen vóór de sterfdag van de Renaissance dichter P.C. Hooft (1581-1647) in het Literatuurmuseum in ontvangst worden genomen. Klik hier voor meer informatie.

Over Een waanzinnig gaaf land: 

‘We hebben gewoon een waanzinnig gaaf land’  Mark Rutte, 2015

Voor veel lezers is de wekelijkse column van Bas Heijne in NRC Handelsblad een ijkpunt. Als geen ander neemt hij de temperatuur van de tijd op. In een scherpe, heldere stijl kijkt hij achter de actualiteit. De waan van de dag krijgt bij hem geen kans.

In Een waanzinnig gaaf land ontziet hij niets en niemand. De visieloze visie van Mark Rutte, de leugen van de participatiesamenleving, de zonnekoningen van de semipublieke sector, het ‘goed werkgeverschap’ van de bankensector, het politiek cabaret van Geert Wilders, de zielloze haalbaarheidspolitiek van de PvdA, het Fyra-debacle, de burgeroorlog om Zwarte Piet, de doofpotcultuur in bestuurlijk Nederland. Of het nu om grote of kleine zaken gaat, steeds weer slaagt Heijne erin een vinger achter het nieuws te krijgen en grote, onderliggende thema’s in kaart te brengen. Wat zijn we elkaar verschuldigd? En wat is een goede samenleving? Is Nederland echt ‘een waanzinnig gaaf land’?

Bas Heijne is schrijver, essayist en vertaler. Hij publiceerde twee romans, verschillende verhalenbundels en een groot aantal essays, waaronder Onredelijkheid (2007) en Moeten wij van elkaar houden (2011). Eind 2013 hield Bas Heijne de spraakmakende Huizinga-lezing De betovering van de wereld. Wekelijks schrijft hij voor NRC Handelsblad een veelbesproken column.

Over De staat van Nederland:

De vraag is niet: wie zijn wij?
De vraag is: wie willen we zijn?

Hoe Nederlands moet Nederland zijn? Hoe en waar kun je je ‘thuis’ voelen? Hoeveel voorgrond heb je nodig wil achtergrond geen rol meer spelen? Kun je een Turkse nationalist en Nederlander tegelijk zijn? Wie is ‘het volk’ nu eigenlijk? En wat ‘de elite’? En: wat doen we met Zwarte Piet?

In de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart 2017 werpt Bas Heijne nieuw licht op de vragen die ons land keer op keer in beroering brengen. Met Nederland gaat het goed, wordt de burger steeds geruststellend meegedeeld – kijk maar naar de cijfers. Tegelijk spreekt de koning over toenemende onrust en onbehagen. De breuklijnen in de samenleving lijken steeds dieper te worden.

Over Bas Heijne, schrijver en columnist:

‘De scherpste pen van NRC Handelsblad zoekt constant naar ongerijmdheden in het debat, geeft links zowel als rechts ervan langs, maar kan ook binnen één stukje een schakering aan nuances toveren zonder ooit grijs te worden.’ De Standaard

De beste in zijn vak.’ Vrij Nederland

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >