Bas Heijne te gast bij ‘Met het Oog op Morgen’


Afgelopen week was Bas Heijne te gast bij Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1,waar hij sprak over Het Nationaal Socialisme als rancuneleer, het essay van Menno ter Braak waar Bas Heijne een inleidend essay voor schreef.

Heijne noemt Ter Braak ‘een vrij visionair’ die zich ‘geroepen voelde tot een vorm van engagement’.

Verder noemt Heijne het essay in essentie ‘een grondige aanval op het nationaal socialisme’ met een actuele neiging. ‘Je hebt in een democratie eigenlijk altijd rancune. […] Een bepaalde vorm van ongelijkheid zal eigenlijk altijd wel bestaan in democratie omdat mensen nou eenmaal niet gelijk zijn.’

 

U kunt het fragment hier luisteren.


Over Het nationaalsocialisme als rancuneleer:

 

Het nationaalsocialisme als rancuneleer is een van de bekendste essays van Menno ter Braak (1902-1940), waarin hij vlijmscherp de ware aard van het nationaalsocialisme blootlegt.
Onze democratie is gericht op gelijke rechten voor iedereen, terwijl dat in de praktijk onhaalbaar is, maar juist dit principe leidt tot maatschappelijke spanning en rancune. Ter Braak ziet rancune als een van ‘de meest essentiële verschijnselen van onze cultuur’ en een voedingsbodem voor populistische bewegingen.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Bas Heijne schreef voor deze uitgave een inleidend essay dat laat zien hoe actueel het essay van Ter Braak nog altijd is: ook in de eenentwintigste eeuw worden gevoelens van rancune en wrok genadeloos politiek ingezet.