‘Bestaat er een raarder leven dan het mijne?’ besproken in Trouw Tijdgeest
De biografie van Jef Last: Bestaat er een raarder leven dan het mijne? geschreven door Rudi Wester is onlangs gerecenseerd in Trouw Tijdgeest. Volgens recensent Paul van der Steen is Jef Last alles geweest van boerenknecht tot homo-emancipator tot radio- en tv-persoonlijkheid. Hij noemt het samenstellen van zijn biografie dan ook een ‘monsterklus’, maar dan wel een monsterklus waar Wester mooi in geslaagd is: ‘het knappe is bovendien dat een behoorlijk versnipperd bestaan geen versnipperde biografie oplevert’.
Wester weet het verhaal vast te houden door te focussen op Lasts beproevingen in het leven, zoals zijn rol binnen het gezin, zijn radicale politieke voorkeuren, en zijn homoseksualiteit: ‘Met een aantal van Lasts worstelingen weet ze een paar fijne rode lijnen in het levensverhaal aan te brengen.’
Over Bestaat er een raarder leven dat het mijne?
Romancier, dichter, essayist, sinoloog, schilder, polyglotte journalist, vertaler, provo, begeesterd spreker: Jef Last (1898-1972) valt niet te rubriceren. Hij zwierf over de hele aarde, vocht in de Spaanse Burgeroorlog en was een dapper verzetsman. Zijn leven lang was hij een romanticus, hartstochtelijk de vrijheid en gerechtigheid toegedaan, altijd opkomend voor de underdog in de maatschappij: de arbeider, de gekleurde volkeren, de homoseksuelen. Schrijven was zijn wapen, de wereld zijn werkterrein. Een culturele bruggenbouwer tussen Oost en West, met zijn beschouwingen over Chinese filosofen en vertalingen van grote Japanse schrijvers. Hij was cultureel adviseur van Soekarno en leraar op Bali. Onder zijn vrienden telde hij André Gide, Mohammed Hatta, Willem Drees en Willy Brandt. Van vurig socialist evolueerde hij naar aristocratisch humanist, met een tussenstop als communist. Een grillig en niet altijd gemakkelijk mens. Maar altijd integer en trouw aan zijn geweten, zoals naar voren komt in al zijn werk.
In deze eerste biografie over Nederlands letterkundige vechtjas nummer één heeft Rudi Wester op verbluffende wijze het fenomeen Jef Last in kaart gebracht. Daarbij heeft ze uitgebreid geput uit zijn bijzonder openhartige, ongepubliceerde memoires, die een ongekende blik geven op dit turbulente leven.
Rudi Wester studeerde Franse taal- en letterkunde. Ze is literair criticus, oud-directeur van het Institut Néerlandais in Parijs en oud-directeur van het Literair Vertalingenfonds.