‘Wat je van bloed weet’ besproken in NRC Handelsblad ●●●●
Afgelopen weekend besprak Thomas de Veen Wat je van bloed weet van Philip Huff in NRC Handelsblad. Wat je van bloed weet is de nieuwste roman van Huff, waarin hij ervaringen uit zijn jeugd verwerkt. Het hoofdpersonage wordt blootgesteld aan huiselijk geweld, en de onveiligheid en schaamte die daarbij komen kijken beïnvloeden niet alleen zijn jeugd maar de rest van zijn leven.
Volgens Thomas de Veen is Wat je van bloed weet ‘een pakkend, aangrijpend boek, dat schokt en bij vlagen door de ziel snijdt, maar zonder dat er ronduit sensationeel of sentimenteel gedaan wordt’.
Hoewel Huff eenzelfde soort jeugd heeft gehad als het hoofdpersonage merkt De Veen op dat het boek ‘geen autobiografische uitbarsting is, die zich opkropte en er nu uit gekieperd wordt. Huff schrijft gevoelig en behoedzaam, en het resultaat is daarom des te indrukwekkender.’
U kunt de recensie hier lezen.
Over Wat je van bloed weet:
Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen.
Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden.
Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe.
Bestel een exemplaar via onze webshop.
Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad, The New York Review of Books en The Paris Review. Hij publiceerde de romans Dagen van gras (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs), Niemand in de stad (winnaar Dioraphte Prijs, verfilmd door Michiel van Erp) en Boek van de doden (keuze van het jaar 2014 van HUMO), de verhalenbundel Goed om hier te zijn en de essaybundel Het verdriet van anderen.