‘Wat je van bloed weet’ is het AD boek van de maand
Mezza, het weekendmagazine van het AD heeft Wat je van bloed weet verkozen als Boek van de Maand. ‘Ons boekenpanel maakt een diepe buiging voor Wat je van bloed weet’.
Erna Staal, directeur van de Bibliotheek Gouda en één van de panelleden vertelt: ‘Indrukwekkend hoe Huff beschrijft hoe geweld zich voorgoed invreet in iemands persoonlijkheid. Zijn stijl maakt het extra beklemmend, het is zó goed geschreven en opgebouwd.’
Een ander pannellid, Anthoni Fierloos, is net zo lovend: ‘Dat je zoiets tragisch kunt omzetten in zó’n prachtroman. In alles lees je dat Huff minutieus heeft nagedacht over zijn verhaal – niet voor niets heeft hij zo lang over het schrijven gedaan. Het is hem uitermate goed gelukt.’
Over Wat je van bloed weet:
Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen.
Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden.
Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe.
Bestel een exemplaar via onze webshop.
Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad, The New York Review of Books en The Paris Review. Hij publiceerde de romans Dagen van gras (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs), Niemand in de stad (winnaar Dioraphte Prijs, verfilmd door Michiel van Erp) en Boek van de doden (keuze van het jaar 2014 van HUMO), de verhalenbundel Goed om hier te zijn en de essaybundel Het verdriet van anderen.