Boek van de dag in Noordhollands Dagblad: Priemwoestijnen van Alex van den Brandhof
Vandaag werd het onlangs verschenen boek Priemwoestijnen van wetenschapsjournalist en wiskundige Alex van den Brandhof verkozen tot Boek van de dag door Noordhollands Dagblad en de regionale bladen. Het boek besteedt aandacht aan zeventien wiskundige hoogtepunten van 2001 tot 2017. Van den Brandhof kijkt naar de priemwoestijnen van Terence Tao, grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden en plaatst deze theorieën in hun historische context. Priemwoestijnen maakt van deze ontdekkingen een spannende zoektocht voor wiskundigen en niet-wiskundigen.
Eerder ontving Priemwoestijnen een lovende recensie in Trouw van Mariska van Sprundel. Zij oordeelde dat Van den Brandhofs nieuwe boek door middel van anekdotes, ‘leuke inkijkjes’ geeft in de wereld van de wiskunde. ‘’Priemwoestijnen’ bewijst dat wiskunde nog springlevend is en als een sneltrein voortraast,’ schreef Van Sprundel.
Lees hier de volledige bespreking in Trouw.
Over Priemwoestijnen:
De eenentwintigste eeuw is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende lijst aan wiskundige doorbraken opgeleverd. De wiskundige Terence Tao bewees onder meer een stelling over de lengte van priemwoestijnen: opeenvolgende getallen zónder priemen ertussen. Daarmee beantwoordde hij een vraag van Paul Erdös, de legendarische wiskundige zonder vaste woonplaats, rondreizend met al zijn bezittingen in één koffer, samenwerkend met honderden collega’s.
Priemwoestijnen gaat over zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Eén uit elk jaar, van 2001 tot en met 2017. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Verder onder meer grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden, waarover wiskundigen zich honderd jaar het hoofd hadden gebroken, totdat de Rus Grigori Perelman het pad naar de oplossing blootlegde.
Alex van den Brandhof plaatst de grote ideeën van de wiskunde in hun historische context, schetst de spannende zoektocht naar oplossingen en brengt daarmee de wiskunde ook voor niet-wiskundigen tot leven.
Alex van den Brandhof schrijft als wetenschapsjournalist voor NRC Handelsblad. Hij was jarenlang eindredacteur van het wiskundetijdschrift Pythagoras. Bij Prometheus verschenen eerder De Pythagoras Code en De zeven grootste raadsels van de wiskunde, waarvan hij medeauteur is.