Boekverbod geëist tegen ‘De gekooide recherche’


Michiel Princen, auteur van het onthullende boek De gekooide recherche, is gedagvaard door een van de besproken personen in het boek. De eiser wil via de rechter afdwingen dat het boek uit de handel wordt genomen. Daarnaast wil hij een aanzienlijke schadevergoeding. De betrokken persoon, tot in hoogste instantie veroordeeld tot een jarenlange onvoorwaardelijke celstraf, maakt bezwaar tegen vermelding van zijn zaak in het boek.

Als voormalig rechercheur heeft Princen met De gekooide recherche de vinger gelegd op talrijke knelpunten binnen de opsporing in Nederland. Hij uit in het boek zijn zorgen over de kwaliteit van de recherche en beschrijft hoe de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid op allerlei manieren dwarszit.
Die kritische boodschap is toegankelijk beschreven aan de hand van diverse onderzoeken in boven- en onderwereld waaraan hij als rechercheur bij de Amsterdamse politie zelf heeft meegewerkt. Zo zat hij na de moord in 2004 op vastgoedmagnaat Willem Endstra enkele jaren op het team dat onderzoek deed naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder. Ook het witwassen vervolgens van die afgeperste miljoenen door zakenman Jan-Dirk Paarlberg werd uitgebreid onder de loep genomen.

Sinds verschijning eind maart 2015 heeft het boek veel aandacht gekregen in de media (o.m. RTL Late Night, Nieuwsuur, NOS Journaal, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Telegraaf en de Volkskrant), en heeft geleid tot actie in de politiek. De gekooide recherche heeft precies aangezwengeld wat Princen beoogde: binnen de politie wordt nu een pittig debat gevoerd over de kwaliteit en de cultuur van de Nederlandse recherche. De auteur is na verschijning tientallen malen als gastspreker uitgenodigd binnen politie-eenheden en op rechercheafdelingen in het land om bij te dragen aan verbeteringen en aan een kritische dialoog. Het boek werd onlangs bekroond met de tweejaarlijkse SMV Publicatieprijs, toegekend door de Stichting Maatschappij en Veiligheid onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven.

Princen: Ik hoop en verwacht dat de rechter de intentie achter het boek en de impact ervan zwaar laat wegen. De eis om het boek uit de handel terug te halen is niet alleen rijkelijk laat na publicatie, het is vooral een hele vergaande eis. Ik zie de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

De zitting vindt komende vrijdag 5 februari 2016 om 09:30 uur plaats bij de rechtbank in Den Haag.