Stijn Bronzwaer interviewde Brad Stone over zijn onlangs verschenen boek Amazon ontketend:

‘Stone schetst in zijn nieuwste boek hoe Amazon dankzij (en soms ondanks) Jeff Bezos uitgroeide tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Hij sprak met honderden bronnen, maar Bezos zelf wilde niet meewerken, vertelt Stone in een interview via Zoom. ‘Ik heb eindeloos geprobeerd hem te overtuigen, maar ik denk dat hij geen interesse heeft om terug te blikken en aan zelfreflectie te doen.’

Stone omschrijft Bezos als ‘een extreem gedreven, innovatieve, vooruitstrevende, meedogenloze bouwer van technische producten en bedrijven. Amazon heeft online winkelen, de cloud en spraaktechnologie weliswaar niet uitgevonden, maar heeft het wel groot gemaakt. Daarmee heeft Bezos, meer dan andere topbestuurders, onze economische realiteit veranderd.’

Recensent Marc Hijink noemt Stone’s boek ‘verplichte kost voor iedereen die Amazon volgt’. Hij beoordeelt Amazon ontketend met vier ballen. Stone ‘wisselt moeiteloos van perspectief, of het nou gaat over werksfeer, productontwikkeling of strategische zetten van de techreuzen’. Hijink spreekt van een ’treffende karakterschets van een unieke zakenman’.

U leest deze recensie en het interview hier terug.

 

Amazon ontketend is ook besproken in Trouw door Hans Nauta. Stone beschrijft zowel de vele activiteiten van Bezos ‘internetwinkelen, cloud-computers, huisassistent Alexa, filmproducties, ruimtevaart en journalistiek’ als ‘de geografische reikwijdte van zijn imperium’ uitvoerig volgens Nauta.

U leest deze recensie hier terug.


Over Amazon ontketend:

Hoe is het mogelijk dat een onlineboekhandel in iets meer dan twintig jaar is uitgegroeid tot een van de allergrootste bedrijven ter wereld? Amazon is het meest winstgevende internetbedrijf op aarde, het is de op één na grootste werkgever van Amerika en CEO Jeff Bezos is de rijkste man van onze planeet. Amazon verkoopt wereldwijd zo ongeveer alles, het maakt eigen films en tv-series, produceert eigen technologie en Jeff Bezos is tegenwoordig ook de eigenaar van een van de beste kranten van Amerika, The Washington Post.

Brad Stone volgt Amazon al twintig jaar en publiceerde er in 2013 al een boek over. Maar met name de afgelopen acht jaar zijn de groei en invloed van Amazon nog groter geworden, ook dankzij corona. Stone vertelt niet alleen het alomvattende verhaal over deze gigantische onderneming, maar ook over de evolutie van eigenaar Jeff Bezos van technerd tot gedisciplineerd miljardair; de man die Amazon met ijzeren vuist regeert, ook als zijn privéleven de roddelbladen beheerst.


Brad Stone is een Amerikaanse journalist voor Bloomberg News, gespecialiseerd in technologiebedrijven. Een van zijn eerdere boeken werd verkozen tot boek van het jaar door onder meer The Washington Post en The Economist.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >