Burgers en Heilbron bij NOS Radio 1 Journaal en BNR Nieuwsradio
Morgenochtend zijn de auteurs Jack Burgers en Johan Heilbron te gast bij NOS Radio 1 Journaal en BNR Nieuwsradio om te praten over hun actuele boek, De zaak Organon, dat morgen verschijnt. De zaak Organon beschrijft de hoogtijdagen en de ondergang van het succesvolle, innovatieve farmaceutische bedrijf Organon uit Oss. Organon was wereldberoemd, met name dankzij zijn anticonceptiepil, maar werd in 2007 door AkzoNobel verkocht. Binnen een paar jaar na de verkoop waren de laboratoria van Organon gesloten en werd de nieuwe eigenaar zelf opgekocht. Om erachter te komen hoe het bedrijf zo snel zijn teloorgang kon vinden, verrichtten Burgers en Heilbron diepgaand onderzoek en spraken zij met ex-medewerkers en andere betrokkenen.
De auteurs willen met De zaak Organon bijdragen aan het debat over de slecht gereguleerde markt voor bedrijfsovernames, de rol van overheidsbeleid in tijden van mondialisering, en de toekomst van de kenniseconomie in Europa.
Jack Burgers zal tussen 6.00 en 9.30 te gast zijn bij NOS Radio 1 Journaal. Johan Heilbron zal van 10.30 tot 10.45 te horen zijn bij BNR Nieuwsradio.
Klik hier voor meer informatie over NOS Radio 1 Journaal en hier voor meer informatie over BNR Nieuwsradio.
Meer over De zaak Organon:
Na een periode van groei die bijna een eeuw aanhield, werd Organon – het succesvolle farmaceutische bedrijf uit Oss – in 2007 door AkzoNobel verkocht. Binnen een paar jaar tijd was de nieuwe eigenaar, de Amerikaanse farmaceut Schering-Plough, zelf overgenomen, en waren de onderzoeksafdelingen van Organon gesloten.
Hoe kon dit gebeuren? De auteurs van De zaak Organon laten zien hoe Organon van een kleine insulineproducent uitgroeide tot een internationaal farmaceutisch bedrijf – bekend van de meest gebruikte anticonceptiepil in de wereld. Organon slaagde er wonderwel in om tot het einde toe vernieuwend te blijven, maar ging ten onder aan de kortetermijntransacties die de financiële markten beheersen. Hoogwaardig onderzoek verdween, economische bedrijvigheid en werkgelegenheid gingen verloren.
De zaak Organon is een onthullende en essentiële bijdrage aan het debat over de slecht gereguleerde markt voor bedrijfsovernames, de rol van overheidsbeleid in tijden van mondialisering, en de toekomst van de kenniseconomie in Europa.
Jack Burgers en Johan Heilbron, die het onderzoek voor De zaak Organon deden met hun studenten, zijn als hoogleraren sociologie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
‘Als in een klassieke tragedie gaat in De zaak Organon een sterk bedrijf dat aan duizenden werkgelegenheid verschafte ten onder aan het kortetermijnwinstbejag van Amerikaanse multinationals en hun Nederlandse bondgenoten. Een absolute aanrader!’
Jan Luiten van Zanden, faculteitshoogleraar economische en sociale geschiedenis, Universiteit Utrecht
‘Dit fascinerende verhaal laat ons nadenken over het klemmende maatschappelijke probleem hoe we kennisintensieve innovatie kunnen combineren met een kapitalistische markteconomie, die weliswaar efficiency kan bevorderen, maar zonder oog voor de lange termijn. Drama en voedsel voor discussies over industriepolitiek!’
Piet Borst, oud-directeur van het Nederlands Kankerinstituut en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis