Afgelopen week was Catherine Belton volop in de media om het te hebben over haar boek: ‘De mannen van Poetin.’

Catherine Belton was correspondent in Rusland voor Financial Times en heeft inzicht in de politiek in Rusland. Dit is dan ook hét onderwerp van de gesprekken die ze heeft gevoerd met NRC, Trouw, de Volkskrant en Buitenhof.

Met NRC spreekt Belton over de verschillende mannen om Poetin heen. Deze mannen hebben samen met Poetin Rusland in handen. Deze mannen zullen er dan ook alles aan doen om ‘Poetin in het zadel te houden.

In Trouw vertelt Belton erover dat de mensen om Poetin heen niet altijd even blij zijn. Vooral niet met de oorlog. De sancties die het westen heeft ingezet tegen de oorlog in Oekraïne heeft namelijk een hoop invloed op de mannen. Toch houdt Poetin volgens Belton ‘iedereen in de houtgreep.

In de Volkskrant gaat Belton dieper in op wat volgens haar het belangrijkste punt van haar boek is: ‘Dat het door winstbejag gedreven westen zelf medeplichtig was aan de bestendiging van Poetins macht – en blind voor de gevolgen in en buiten Rusland.’  In dit gesprek beaamt de auteur dat het westen een hele hoop van Poetin heeft toegelaten waardoor we nu in deze situatie zitten.

In het gesprek met Pieter Jan Hagens bij Buitenhof heeft Belton het opnieuw over de achtergrond van Poetin en de kring die hij hier om zich heen heeft gevormd. Ook gaat het over hoe deze groep nu met de oorlog omgaat.

Lees hier het artikel van NRC

Lees hier het artikel van Trouw

Lees hier het artikel van de Volkskrant

Kijk hier Buitenhof terug


Over De mannen van Poetin:

In De mannen van Poetin onthult onderzoeksjournalist en voormalig correspondent in Moskou Catherine Belton het verhaal over de machtsgreep van Vladimir Poetin en zijn KGB-trawanten. Mede aan de hand van exclusieve interviews met belangrijke insiders vertelt Belton hoe de mannen van Poetin een nieuwe club van oligarchen vormden, zich meedogenloos allerlei bedrijven toe-eigenden, de economie overnamen, miljarden overhevelden, de scheidslijnen tussen de politieke macht en de georganiseerde misdaad lieten vervagen, tegenstanders uitschakelden en vervolgens hun rijkdom en macht gebruikten om hun invloed in het Westen uit te breiden.

Beltons verhaal strekt zich uit van Moskou tot Londen en van Zwitserland tot het Amerika van Donald Trump. De mannen van Poetin is een aangrijpend en vooral angstaanjagend relaas over de teloorgang van de hoop op een nieuw Rusland, en de ernstige gevolgen daarvan voor zijn inwoners, en vooral voor de wereld.

Bestel een exemplaar via onze websop

Journalist en schrijver Catherine Belton was jarenlang correspondent in Moskou voor Financial Times. Ze woont in Londen. De mannen van Poetin werd benoemd tot boek van het jaar door The Economist, Financial Times, The New Statesman en The Telegraph. Op de publicatie volgden vijf rechtszaken door Russische oligarchen en Rosneft.

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >