Naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Gastrofysica. De nieuwe wetenschap van het eten was Charles Spence gisteravond te gast bij televisieprogramma RTL Late Night. De Britse voedselwetenschapper vertelde met zijn onvermoeide enthousiasme over het boek en onderzoeksresultaten. De smaakbeleving van een maaltijd wordt niet alleen bepaald door wat wij proeven, maar door de volledige omgeving waarin het wordt gepresenteerd. Kleuren, geluiden, het design, de interactie met anderen: de smaaksensatie zit in onze hersenen. Spence doet er nog een schepje bovenop: ‘De mond is, verrassend genoeg, het minst interessante smaakzintuig van allemaal,’. Waarom ervaren we ons eten zoeter op een wit bord en eten we minder ongezond eten wanneer het op een rood bord wordt geserveerd? Wat zijn de invloeden van zeegeluiden tijdens een visgerecht en hoe kunnen we in de toekomst onze eet-en drinkervaringen nog interessanter maken?

Klik hier om het volledige fragment terug te kijken.

Over Gastrofysica:

Waarom, bijvoorbeeld, consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap? Waarom smaken chips beter als ze knapperig zijn? En hoe is te verklaren dat eten zouter smaakt op een blauw bord en warme chocolademelk lekkerder is in een oranje mok?
Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en dat tegelijk een likkebaardende pageturner is. 

Charles Spence is professor aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceert in onder meer TIME, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Washington Post, Forbes en The Atlantic.

Over Gastrofysica:

‘Spence leert mensen met meerdere zintuigen van hun eten te genieten.’
The New Yorker

‘Niet veel mensen zijn er klaar voor het belang van de zintuigen onder ogen te zien zoals Charles Spence.’
Ferran Adrià, restaurant El Bulli, Spanje

‘De wetenschapper die de manier waarop we eten verandert.’
The Guardian

‘Een fascinerende visie op de wetenschap achter voedsel en hoe onze perceptie wordt gevormd door al onze zintuigen, niet alleen door smaak.’
The Times

Ook interessant



Alan Hollinghurst wint de David Cohen Prize for Literature 2025!

Alan Hollinghurst wint de David Cohen Prize for Literature 2025!

Alan Hollinghurst won dinsdagavond 4 november de David Cohen Prize for Literature 2025. Deze prijs staat bekend als een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen in het Verenigd Koninkrijk en…

Lees verder >
Succesvolle lancering van ‘Het laatste verhaal van Jamie Gunn’ door Thomas Olde Heuvelt

Succesvolle lancering van ‘Het laatste verhaal van Jamie Gunn’ door Thomas Olde Heuvelt

Afgelopen week verscheen bij Uitgeverij Prometheus Het laatste verhaal van Jamie Gunn van Thomas Olde Heuvelt. Hij behaalde wereldwijd al successen met zijn boeken Hex en Echo, heeft in 25…

Lees verder >
Mario Molegraaf wint met zijn boek ‘Opperhuidmens’ de Zeeuwse Boekenprijs 2025!

Mario Molegraaf wint met zijn boek ‘Opperhuidmens’ de Zeeuwse Boekenprijs 2025!

Mario Molegraaf, auteur van de biografie van Hans Warren, Opperhuidmens, heeft de Zeeuwse Boekenprijs gewonnen. Deze prijs werd uitgereikt op dinsdagavond 4 november in Vlissingen. Uit de 62 inzendingen hoorde…

Lees verder >
Carolien van ’t Hof wint met haar boek ‘Hellemoer’ geschiedenisprijs ‘De Treckpoel’

Carolien van ’t Hof wint met haar boek ‘Hellemoer’ geschiedenisprijs ‘De Treckpoel’

Carolien van ‘t Hof, auteur van de historische roman Hellemoer, heeft de LGOG Treckpoel-prijs gewonnen. Deze prijs van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap werd op zaterdag 11 oktober…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Buig niet’ van dr. Ad van Nieuwpoort in de Duinzichtkerk in Den Haag

Boekpresentatie ‘Buig niet’ van dr. Ad van Nieuwpoort in de Duinzichtkerk in Den Haag

Afgelopen zondag presenteerde predikant en schrijver Ad van Nieuwpoort zijn nieuwe boek Buig niet. Bijbels tegengif voor nu in de Duinzichtkerk in Den Haag. Hij overhandigde het eerste exemplaar aan…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Roderik Six in het nieuws met ‘In het wit’

Onlangs bracht schrijver Roderik Six de literaire roman In het wit uit bij Uitgeverij Prometheus. Dit bleef niet onopgemerkt in de media. Roderik Six was afgelopen week te zien in…

Lees verder >
De biografie over Marie Tak van Poortvliet van Jacqueline van Paaschen in de media

De biografie over Marie Tak van Poortvliet van Jacqueline van Paaschen in de media

In juli werd het biografische boek Alles gegeven. Marie Tak van Poortvliet 1871-1936 van Jacqueline van Paaschen uitgegeven bij Uitgeverij Prometheus. Dit werk werd al eerder besproken in Het Parool…

Lees verder >
Interview met Mark Galeotti over ‘Homo Criminalis’ in De Morgen

Interview met Mark Galeotti over ‘Homo Criminalis’ in De Morgen

Er verscheen onlangs een groot interview met maffia-expert en historicus Mark Galeotti in De Morgen over zijn nieuwe boek Homo criminalis. Hierin stelt Galeotti: ‘Georganiseerde misdaad is te vergelijken met…

Lees verder >