Naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Gastrofysica. De nieuwe wetenschap van het eten was Charles Spence gisteravond te gast bij televisieprogramma RTL Late Night. De Britse voedselwetenschapper vertelde met zijn onvermoeide enthousiasme over het boek en onderzoeksresultaten. De smaakbeleving van een maaltijd wordt niet alleen bepaald door wat wij proeven, maar door de volledige omgeving waarin het wordt gepresenteerd. Kleuren, geluiden, het design, de interactie met anderen: de smaaksensatie zit in onze hersenen. Spence doet er nog een schepje bovenop: ‘De mond is, verrassend genoeg, het minst interessante smaakzintuig van allemaal,’. Waarom ervaren we ons eten zoeter op een wit bord en eten we minder ongezond eten wanneer het op een rood bord wordt geserveerd? Wat zijn de invloeden van zeegeluiden tijdens een visgerecht en hoe kunnen we in de toekomst onze eet-en drinkervaringen nog interessanter maken?

Klik hier om het volledige fragment terug te kijken.

Over Gastrofysica:

Waarom, bijvoorbeeld, consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap? Waarom smaken chips beter als ze knapperig zijn? En hoe is te verklaren dat eten zouter smaakt op een blauw bord en warme chocolademelk lekkerder is in een oranje mok?
Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en dat tegelijk een likkebaardende pageturner is. 

Charles Spence is professor aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceert in onder meer TIME, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Washington Post, Forbes en The Atlantic.

Over Gastrofysica:

‘Spence leert mensen met meerdere zintuigen van hun eten te genieten.’
The New Yorker

‘Niet veel mensen zijn er klaar voor het belang van de zintuigen onder ogen te zien zoals Charles Spence.’
Ferran Adrià, restaurant El Bulli, Spanje

‘De wetenschapper die de manier waarop we eten verandert.’
The Guardian

‘Een fascinerende visie op de wetenschap achter voedsel en hoe onze perceptie wordt gevormd door al onze zintuigen, niet alleen door smaak.’
The Times

Ook interessant



Ad van Nieuwpoort te gast bij ‘Domkerk Book Talk’ op donderdag 22 januari

Ad van Nieuwpoort te gast bij ‘Domkerk Book Talk’ op donderdag 22 januari

De Domkerk organiseert op donderdag 22 januari 2025 een nieuwe editie van de ‘Domkerk Book Talk’, met als speciale gast Ad van Nieuwpoort. Hij gaat deze avond in gesprek met…

Lees verder >
Connie Palmen viert haar 70ste verjaardag!

Connie Palmen viert haar 70ste verjaardag!

Connie Palmen vierde op vrijdag 28 november haar zeventigste verjaardag met een diner voor vrienden en familie in De Rode Hoed. Connie werd geëerd door speeches en optredens van aanwezigen.…

Lees verder >
Paul Lynch’ bekroonde ‘Prophet Song’ nu op de planken bij ITA

Paul Lynch’ bekroonde ‘Prophet Song’ nu op de planken bij ITA

De internationaal geprezen roman Prophet Song (Lied van de profeet) van Paul Lynch is nu te zien als theatervoorstelling in Internationaal Theater Amsterdam. Het boek, dat vorig jaar maart in…

Lees verder >
Tom Lanoye, Marcel Möring en Lara Taveirne geselecteerd voor Longlist de Boon 2026!

Tom Lanoye, Marcel Möring en Lara Taveirne geselecteerd voor Longlist de Boon 2026!

De longlist van de Boon Literatuurprijs voor fictie & non-fictie is bekendgemaakt. Op vrijdag 28 november publiceerde de vakjury de 15 geselecteerde titels uit in totaal 812 inzendingen, waaronder drie…

Lees verder >
Muziektheaterproductie van ‘De draaischijf’ in april 2027 in de theaters!

Muziektheaterproductie van ‘De draaischijf’ in april 2027 in de theaters!

De draaischijf van Tom Lanoye verschijnt in april 2027 op de planken. Opera Ballet Vlaanderen komt onder de regie van Frank Van Laecke met een muziektheaterproductie van het boek dat…

Lees verder >
Voorjaarsbrochure 2026!

Voorjaarsbrochure 2026!

De voorjaarsbrochure 2026 van Uitgeverij Prometheus staat online, met een breed aanbod aan (literaire) fictie en non-fictie. Dit voorjaar verschijnen binnen het genre fictie onder andere de langverwachte nieuwe boeken…

Lees verder >
Lara Taveirne met ‘Meisjes van krijt’ volop in de media

Lara Taveirne met ‘Meisjes van krijt’ volop in de media

Vorige maand verscheen bij Uitgeverij Prometheus Meisjes van krijt van Lara Taveirne. Lara is een van de bijzonderste stemmen van haar generatie en was daarom ook te gast op het…

Lees verder >
Alan Hollinghurst wint de David Cohen Prize for Literature 2025!

Alan Hollinghurst wint de David Cohen Prize for Literature 2025!

Alan Hollinghurst won dinsdagavond 4 november de David Cohen Prize for Literature 2025. Deze prijs staat bekend als een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen in het Verenigd Koninkrijk en…

Lees verder >