Charles Spence te gast RTL Late Night over het boek ‘Gastrofysica’
Naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Gastrofysica. De nieuwe wetenschap van het eten was Charles Spence gisteravond te gast bij televisieprogramma RTL Late Night. De Britse voedselwetenschapper vertelde met zijn onvermoeide enthousiasme over het boek en onderzoeksresultaten. De smaakbeleving van een maaltijd wordt niet alleen bepaald door wat wij proeven, maar door de volledige omgeving waarin het wordt gepresenteerd. Kleuren, geluiden, het design, de interactie met anderen: de smaaksensatie zit in onze hersenen. Spence doet er nog een schepje bovenop: ‘De mond is, verrassend genoeg, het minst interessante smaakzintuig van allemaal,’. Waarom ervaren we ons eten zoeter op een wit bord en eten we minder ongezond eten wanneer het op een rood bord wordt geserveerd? Wat zijn de invloeden van zeegeluiden tijdens een visgerecht en hoe kunnen we in de toekomst onze eet-en drinkervaringen nog interessanter maken?
Klik hier om het volledige fragment terug te kijken.
Over Gastrofysica:
Waarom, bijvoorbeeld, consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap? Waarom smaken chips beter als ze knapperig zijn? En hoe is te verklaren dat eten zouter smaakt op een blauw bord en warme chocolademelk lekkerder is in een oranje mok?
Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en dat tegelijk een likkebaardende pageturner is.
Charles Spence is professor aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceert in onder meer TIME, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Washington Post, Forbes en The Atlantic.
Over Gastrofysica:
‘Spence leert mensen met meerdere zintuigen van hun eten te genieten.’
The New Yorker
‘Niet veel mensen zijn er klaar voor het belang van de zintuigen onder ogen te zien zoals Charles Spence.’
Ferran Adrià, restaurant El Bulli, Spanje
‘De wetenschapper die de manier waarop we eten verandert.’
The Guardian
‘Een fascinerende visie op de wetenschap achter voedsel en hoe onze perceptie wordt gevormd door al onze zintuigen, niet alleen door smaak.’
The Times