Naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Gastrofysica. De nieuwe wetenschap van het eten was Charles Spence gisteravond te gast bij televisieprogramma RTL Late Night. De Britse voedselwetenschapper vertelde met zijn onvermoeide enthousiasme over het boek en onderzoeksresultaten. De smaakbeleving van een maaltijd wordt niet alleen bepaald door wat wij proeven, maar door de volledige omgeving waarin het wordt gepresenteerd. Kleuren, geluiden, het design, de interactie met anderen: de smaaksensatie zit in onze hersenen. Spence doet er nog een schepje bovenop: ‘De mond is, verrassend genoeg, het minst interessante smaakzintuig van allemaal,’. Waarom ervaren we ons eten zoeter op een wit bord en eten we minder ongezond eten wanneer het op een rood bord wordt geserveerd? Wat zijn de invloeden van zeegeluiden tijdens een visgerecht en hoe kunnen we in de toekomst onze eet-en drinkervaringen nog interessanter maken?

Klik hier om het volledige fragment terug te kijken.

Over Gastrofysica:

Waarom, bijvoorbeeld, consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap? Waarom smaken chips beter als ze knapperig zijn? En hoe is te verklaren dat eten zouter smaakt op een blauw bord en warme chocolademelk lekkerder is in een oranje mok?
Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en dat tegelijk een likkebaardende pageturner is. 

Charles Spence is professor aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceert in onder meer TIME, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Washington Post, Forbes en The Atlantic.

Over Gastrofysica:

‘Spence leert mensen met meerdere zintuigen van hun eten te genieten.’
The New Yorker

‘Niet veel mensen zijn er klaar voor het belang van de zintuigen onder ogen te zien zoals Charles Spence.’
Ferran Adrià, restaurant El Bulli, Spanje

‘De wetenschapper die de manier waarop we eten verandert.’
The Guardian

‘Een fascinerende visie op de wetenschap achter voedsel en hoe onze perceptie wordt gevormd door al onze zintuigen, niet alleen door smaak.’
The Times

Ook interessant



Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >