Vandaag verschenen twee recensies over Churchill: De biografie van Andrew Roberts. In Elsevier beloont Roelof Bouwman de biografie met 4 sterren:

‘Churchills adembenemende leven is al vaak gedocumenteerd, beschreven en geduid. Echte liefhebbers zweren nog altijd bij de acht-delige, tussen 1966 en 1988 verschenen ‘officiële’ biografie van Martin Gilbert, terwijl het grote publiek geregeld wordt getrakteerd op meer lichtvoetige levensbeschrijvingen. (…) Wie zoekt naar iets in de tussencategorie – gedegen maar behapbaar – is goed af met de nieuwe Churchill-biografie van de Britse historicus Andrew Roberts.’

Joost de Vries prijst in De Groene Amsterdammer de leesbaarheid van het monumentale boek:

‘Hoewel Roberts’ biografie twaalfhonderd pagina’s telt, is het een weergaloze, gestroomlijnde vertelling. Hij balanceert perfect tussen politieke analyse en karakterschets; ik las meer Churchill-biografieën dan goed voor me mis, en geen enkele las ik met een groter plezier dan deze van Andrew Roberts.’

Daarnaast koppelt de Vries de voornaamste thema’s in het leven van Churchill aan hedendaagse Brexit-perikelen:

‘Als premier in oorlogstijd nam Churchill goede en foute beslissingen, maar bovenal was hij een baken: in elke speech en in elk optreden straalde hij een niet te missen onverzettelijkheid uit. Dat is de geest waarnaar zoveel Brexiteers terugverlangen.’

Het artikel in De Groene leest u hier, het artikel in Elsevier vindt u hier.


Over Churchill:

Zoeken we een voorbeeld van onvervalste moed, dan denken we algauw aan Winston Churchill: de visionaire leider, immuun voor de gangbare conventies, die nooit van zijn standpunten week, zelfs niet toen iedereen aan hem twijfelde. Maar hoe werd de jonge Winston de grote Churchill? Wat gaf hem de moed om het tegen de superieure kracht van nazi-Duitsland op te nemen, terwijl er een bommenregen op Londen neerviel en zo veel anderen het al hadden opgegeven? Nu, eindelijk, kunnen we het complete verhaal lezen in deze grootse biografie van een van de meest aansprekende leiders aller tijden.

Roberts kreeg exclusief toegang tot een enorme hoeveelheid nieuwe bronnen: transcripties van de vergaderingen van Churchills oorlogskabinet, dagboeken, brieven, ongepubliceerde memoires, en gedetailleerde aantekeningen die koning George vi maakte na zijn tweewekelijkse onderonsje met de staatsman. Na alle brieven van Churchills hand te hebben gelezen – waaronder ook zeer persoonlijke, die tot nu toe door zoon Randolph werden achtergehouden – en met meer dan honderd mensen uit Churchills kringen gesproken te hebben, weet Andrew Roberts de drijfveren van de politicus te ontsluieren.

We zien Churchill vaak als de held van de gemechaniseerde oorlogsvoering, maar Roberts’ meesterwerk laat zien dat hij ons net zoveel te leren heeft over de uitdagingen van vandaag de dag – en over universele waarden als moed, doorzettingsvermogen, leiderschap en morele overtuiging.

Andrew Roberts (1963) is de bestsellerauteur van onder andere Wereld in vlammen en Napoleon de Grote, dat werd onderscheiden met de Prix du Jury des Grands Prix de la Fondation Napoléon 2014. Roberts won vele prijzen, zoals de Wolfson History Prize en de British Army Military Book Award. Hij schrijft regelmatig voor The Wall Street Journal en heeft een aantal populaire documentaires geschreven en gepresenteerd.

Ook interessant



Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >