Daphne Huisden te gast bij Kunststof
Vorige week was Daphne Huisden te gast bij radioprogramma Kunststof op NPO Radio 1. Daar vertelt ze over haar derde roman Charlatans. In het boek komen veel verschillende soorten personages voor, waaronder illusionisten en rebellen. Volgens Huisden zijn ‘schrijvers en illusionisten allebei leugenaars, ze doen alsof ze het allemaal weten’.
Huisden vergelijkt een illusie met een verhaal:
‘De manier waarop je een verhaal opbouwt kan heel erg lijken op de manier waarop je een illusie opbouwt. De spanningsbogen, informatiedosering, de momenten waarop de aandacht verslapt.’
U luistert dit programma hier terug.
Over Charlatans:
Thuiskomen. Vijftien jaar na haar vertrek wil Norah de Klerk niets liever. In het idyllische Stokerdam runt haar familie sinds jaar en dag een succesvol hotel in de volkswijk Lefshaven. In haar geboortestad lijkt de tijd stil te staan. Je kunt er nog werkelijk onbereikbaar zijn, en de burgers leven met elkaar in harmonie.
Maar van het Stokerdam uit Norahs herinneringen is weinig over. De harmonie wordt in stand gehouden door het Bureau Corrigerende Dienstverlening, dat moreel gedrag afdwingt met het Samenlevingscontract. Lefshaven en het hotel zijn in verval en een sluimerende onrust verscheurt de stad. Norahs neef Gabriel, raadslid in de stad, drukt haar op het hart op te passen voor de charlatans van Lefshaven. Maar als haar voortvluchtige neef Lorenzo haar inleidt in de geheime cultuur van de illusionisten en zwendelaars in de wijk, ziet ze dat dat zo simpel nog niet is. Ze wordt gedwongen te kiezen tussen orde en chaos, aanpassen en ontsnappen, de maatschappij en het individu, tussen de regel en de uitzondering.
Charlatans gaat over morele dilemma’s van burgerschap en stelt de vraag wat een thuis je waard mag zijn. Een avonturenroman met bonte personages die altijd nog wel een overlevingstruc achter de hand hebben.
Daphne Huisden (1988) debuteerde eind 2010 met de roman Alles is altijd fictie, die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs. In 2013 verscheen haar tweede boek, Dit blijft tussen ons, dat werd genomineerd voor de Halewijnprijs.