Vier sterren voor Ronald Giphart in Het Parool
Vandaag verscheen in Het Parool een lovende recensie voor De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen van Ronald Giphart. Het boek werd bekroond met maar liefst vier sterren. Recensent Thomas Verbogt schrijft: ‘Ik las zijn bloemlezing met groot genoegen, het is een smakelijke verzameling’. Aan de hand van Gipharts bloemlezing ziet Verbogt ook dat het niet makkelijk is om over eten te schrijven: ‘Hoewel het in veel verhalen wel over eten of tafelen gaat, moeten die wel op een innige manier op je over komen om er honger van te krijgen. […] Gipharts aantrekkelijke boek laat ook zien hoe moeilijk het is om aanstekelijk over eten te schrijven.’
Over De Nederlandstalige literatuur in 90 en enige verhalen:
In De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen heeft Ronald Giphart, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, verhalen en fragmenten uit romans samengebracht waarin culinaire hoogstandjes, minder geslaagde creaties en onze eetcultuur centraal staan. Deze selectie maakt de lezer getuige van het perfecte huwelijk tussen literatuur en eten.
Giphart heeft naast een grote liefde voor literatuur, ook een culinair hart. Zo publiceerde hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, samen met Jonnie Boer en Sergio Herman, Eten, drinken en slapen. Ook schreef hij de teksten voor het kookboek Puurst van Jonnie en Thérèse Boer, dat bekroond werd met de Gourmand World Cookbook Award voor chef-koks. Giphart is dan ook de aangewezen persoon om deze bloemlezing samen te stellen.
Ronald Giphart (1965) debuteerde met de veelgeprezen roman Ik ook van jou. Daarna volgden onder meer Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost en IJsland. In 2014 publiceerde hij de bloemlezing De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen. In 2015 verschenen zijn nieuwe roman Harem, en het kookboek Vurrukkulluk, dat hij samen met Mascha Lammes schreef. Gipharts boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten door het hele land.
Over De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen:
‘De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen geeft ons opnieuw vlinders in de buik.’ De Morgen
‘Ster van het coming of age-genre.’ Trouw
‘Prachtige bloemlezing.’ BN De Stem