Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn dompelden zich onder in de onderbelichte culinaire geschiedenis van Amsterdam, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, slimme ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken de hoofdrol spelen.

In de afgelopen week hebben Maarten Hell en Charlotte Kleyn uitgebreid aandacht gekregen in diverse media. In het Noordhollands Dagblad bespreekt de vrouwelijke chef-kok Jean Beddington het boek en gaat ze dieper in op de belangrijke rol die vrouwen door de eeuwen heen speelden in de culinaire cultuurgeschiedenis van Amsterdam.

Daarnaast was Charlotte Kleyn te gast bij OBA Live, waar zij in gesprek ging over het boek en de evolutie van de culinaire geschiedenis van Amsterdam door de jaren heen. Zij deelde haar inzichten over hoe de stad zich culinair heeft ontwikkeld.

Maarten Hell en Charlotte Kleyn waren ook te gast in de podcast Smakelijk, waar zij samen met Petra Possel spraken over het boek en hun bevindingen over de rijke culinaire geschiedenis van Amsterdam deelden.

Uit eten in Amsterdam biedt een fascinerende kijk op de stad, waar eten niet alleen een bron van vermaak is, maar ook een belangrijke culturele drager die de stad in de loop der tijd heeft gevormd.

 

Lees hier het artikel van het Noordhollands Dagblad

Kijk hier de aflevering terug van OBA Live

Luister hier de podcast terug.

 

Meer over Uit eten in Amsterdam:

Uit eten gaan in Amsterdam is van alle tijden. Van eenvoudige én luxe herbergen en morsige gaarkeukens tot chique restaurants, extravagante oesterpaleizen en een keur aan eethuizen: door de eeuwen heen konden Amsterdammers op allerlei plekken terecht om hun honger en dorst te stillen.

 

Handelsmetropool Amsterdam was in de zeventiende eeuw al een migrantenstad, met een gevarieerd aanbod aan buitenlandse herbergkeukens. Ook in later eeuwen zette de stad de toon voor de restaurantcultuur in de rest van Nederland, van de komst van Parijse restaurants tot de eerste koosjere en Chinese eethuizen, pizzeria’s, bistro’s, krakerskeukens en ‘nouveau ruig’-zaken.

 

Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn doken in deze onderbelichte cultuurgeschiedenis, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, gewiekste ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken een hoofdrol spelen.

 

Historisch onderzoeker, tekstschrijver en (eind)redacteur Maarten Hell promoveerde in 2017 op De Amsterdamse herberg 1450-1800, bekroond met de Joop Witteveenprijs. In 2024 verscheen zijn boek over de verdwenen multi-etnische buurt Vlooienburg, Verloren wereld in de Amstelbocht.

Culinair historica en journalist Charlotte Kleyn publiceerde de boeken Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) met Onno Kleyn en Trek. Eten onderweg – toen en nu (2021). Ze maakt een wekelijkse column in Trouw en schrijft voor Het Parool.

 

maartenhell.wordpress.com

charlottekleyn.com

 

‘Een verrukkelijk boek. Ik droom al dagen over oesterpaleizen, achttiende-eeuwse mixdrankjes en privékamers in luxe logementen waar je pasteien en gebraad kon laten aanrukken. Onmisbaar voor iedereen die graag buiten de deur eet.’

Mara Grimm

 

‘Een heerlijk leesbare en goed gedocumenteerde blik op de culinaire cultuurgeschiedenis van onze hoofdstad. Een boek dat niet alleen Amsterdammers zal boeien maar vooral ook recht doet aan ons nationaal “eetbewustzijn”.’

Janny van der Heijden

 

‘Het is toch maar weer verbazingwekkend hoe een onderwerp als eten eigenlijk zoveel meer blootlegt: sociale verschillen, migratie, emancipatie, oorlogen en nog veel meer. Een fascinerend en vermakelijk boek over de geschiedenis van de Amsterdamse eetcultuur.’

Astrid Sy

Ook interessant



Griet Op de Beeck te gast bij Tijd voor MAX

Griet Op de Beeck te gast bij Tijd voor MAX

Bestsellerauteur Griet Op de Beeck was onlangs te gast bij Tijd voor MAX in het kader van de Week van de Mentale Gezondheid 2025, die plaatsvindt van 2 tot 8…

Lees verder >
Louise O. Fresco besproken in De Lage Landen

Louise O. Fresco besproken in De Lage Landen

Afgelopen week verscheen er in De Lage landen een uitgebreid artikel over het werk van Louise O. Fresco. Het stoppen van haar langlopende column in de NRC, is een mooi…

Lees verder >
Een interview met Marieke Poelmann in Trouw

Een interview met Marieke Poelmann in Trouw

Vorige week verscheen er een bijzonder en persoonlijk interview met Marieke Poelmann in Trouw. Marieke vertelt openhartig over haar weg naar het moederschap na een intensief fertiliteitstraject van vijf jaar.…

Lees verder >
Interview met Gilad Perez in de Volkskrant

Interview met Gilad Perez in de Volkskrant

In de Volkskrant verscheen afgelopen vrijdag een interview met Gilad Perez. Voor het interview ging journalist Hassan Bahara in gesprek met Gilad Perez, auteur van het boek Hummus en Hamas.…

Lees verder >
Carlo Masala te gast bij Buitenhof voor zijn boek ‘Als Rusland wint’

Carlo Masala te gast bij Buitenhof voor zijn boek ‘Als Rusland wint’

Afgelopen zondag was de Duitse veiligheidsexpert en hoogleraar Internationale Politiek Carlo Masala te gast bij Buitenhof. In gesprek met presentator Twan Huys sprak hij over zijn boek Als Rusland wint,…

Lees verder >
Rosita Steenbeek te gast bij VPRO Nooit Meer Slapen

Rosita Steenbeek te gast bij VPRO Nooit Meer Slapen

Vorige week verscheen Over antieke wegen, het nieuwste boek van Rosita Steenbeek. Vandaag was Steenbeek te gast bij VPRO Nooit Meer Slapen. In het gesprek met Femke van der Laan…

Lees verder >
Nieuwe thriller ‘De Schaduwvrouw’ van Anna van den Breemer verschenen

Nieuwe thriller ‘De Schaduwvrouw’ van Anna van den Breemer verschenen

Vandaag is De Schaduwvrouw verschenen, de nieuwste thriller van journalist en schrijver Anna van den Breemer. Op de dag van publicatie schoof ze aan bij VPRO Nooit Meer Slapen, waar…

Lees verder >
‘Ruzland’, ‘De Belg’ en ‘Ondernemers in het wild’ op shortlist Brusseprijs 2025

‘Ruzland’, ‘De Belg’ en ‘Ondernemers in het wild’ op shortlist Brusseprijs 2025

Vanochtend maakte de jury van de Brusseprijs 2025 de shortlist bekend. Op de shortlist staan maar liefst drie titels van Prometheus. Wij feliciteren Olivier van Beemen (Ondernemers in het wild),…

Lees verder >