Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn dompelden zich onder in de onderbelichte culinaire geschiedenis van Amsterdam, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, slimme ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken de hoofdrol spelen.
In de afgelopen week hebben Maarten Hell en Charlotte Kleyn uitgebreid aandacht gekregen in diverse media. In het Noordhollands Dagblad bespreekt de vrouwelijke chef-kok Jean Beddington het boek en gaat ze dieper in op de belangrijke rol die vrouwen door de eeuwen heen speelden in de culinaire cultuurgeschiedenis van Amsterdam.
Daarnaast was Charlotte Kleyn te gast bij OBA Live, waar zij in gesprek ging over het boek en de evolutie van de culinaire geschiedenis van Amsterdam door de jaren heen. Zij deelde haar inzichten over hoe de stad zich culinair heeft ontwikkeld.
Maarten Hell en Charlotte Kleyn waren ook te gast in de podcast Smakelijk, waar zij samen met Petra Possel spraken over het boek en hun bevindingen over de rijke culinaire geschiedenis van Amsterdam deelden.
Uit eten in Amsterdam biedt een fascinerende kijk op de stad, waar eten niet alleen een bron van vermaak is, maar ook een belangrijke culturele drager die de stad in de loop der tijd heeft gevormd.
Lees hier het artikel van het Noordhollands Dagblad
Kijk hier de aflevering terug van OBA Live
Luister hier de podcast terug.
Meer over Uit eten in Amsterdam:
Uit eten gaan in Amsterdam is van alle tijden. Van eenvoudige én luxe herbergen en morsige gaarkeukens tot chique restaurants, extravagante oesterpaleizen en een keur aan eethuizen: door de eeuwen heen konden Amsterdammers op allerlei plekken terecht om hun honger en dorst te stillen.
Handelsmetropool Amsterdam was in de zeventiende eeuw al een migrantenstad, met een gevarieerd aanbod aan buitenlandse herbergkeukens. Ook in later eeuwen zette de stad de toon voor de restaurantcultuur in de rest van Nederland, van de komst van Parijse restaurants tot de eerste koosjere en Chinese eethuizen, pizzeria’s, bistro’s, krakerskeukens en ‘nouveau ruig’-zaken.
Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn doken in deze onderbelichte cultuurgeschiedenis, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, gewiekste ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken een hoofdrol spelen.
Historisch onderzoeker, tekstschrijver en (eind)redacteur Maarten Hell promoveerde in 2017 op De Amsterdamse herberg 1450-1800, bekroond met de Joop Witteveenprijs. In 2024 verscheen zijn boek over de verdwenen multi-etnische buurt Vlooienburg, Verloren wereld in de Amstelbocht.
Culinair historica en journalist Charlotte Kleyn publiceerde de boeken Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) met Onno Kleyn en Trek. Eten onderweg – toen en nu (2021). Ze maakt een wekelijkse column in Trouw en schrijft voor Het Parool.
maartenhell.wordpress.com
charlottekleyn.com
‘Een verrukkelijk boek. Ik droom al dagen over oesterpaleizen, achttiende-eeuwse mixdrankjes en privékamers in luxe logementen waar je pasteien en gebraad kon laten aanrukken. Onmisbaar voor iedereen die graag buiten de deur eet.’
Mara Grimm
‘Een heerlijk leesbare en goed gedocumenteerde blik op de culinaire cultuurgeschiedenis van onze hoofdstad. Een boek dat niet alleen Amsterdammers zal boeien maar vooral ook recht doet aan ons nationaal “eetbewustzijn”.’
Janny van der Heijden
‘Het is toch maar weer verbazingwekkend hoe een onderwerp als eten eigenlijk zoveel meer blootlegt: sociale verschillen, migratie, emancipatie, oorlogen en nog veel meer. Een fascinerend en vermakelijk boek over de geschiedenis van de Amsterdamse eetcultuur.’
Astrid Sy