Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn dompelden zich onder in de onderbelichte culinaire geschiedenis van Amsterdam, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, slimme ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken de hoofdrol spelen.

In de afgelopen week hebben Maarten Hell en Charlotte Kleyn uitgebreid aandacht gekregen in diverse media. In het Noordhollands Dagblad bespreekt de vrouwelijke chef-kok Jean Beddington het boek en gaat ze dieper in op de belangrijke rol die vrouwen door de eeuwen heen speelden in de culinaire cultuurgeschiedenis van Amsterdam.

Daarnaast was Charlotte Kleyn te gast bij OBA Live, waar zij in gesprek ging over het boek en de evolutie van de culinaire geschiedenis van Amsterdam door de jaren heen. Zij deelde haar inzichten over hoe de stad zich culinair heeft ontwikkeld.

Maarten Hell en Charlotte Kleyn waren ook te gast in de podcast Smakelijk, waar zij samen met Petra Possel spraken over het boek en hun bevindingen over de rijke culinaire geschiedenis van Amsterdam deelden.

Uit eten in Amsterdam biedt een fascinerende kijk op de stad, waar eten niet alleen een bron van vermaak is, maar ook een belangrijke culturele drager die de stad in de loop der tijd heeft gevormd.

 

Lees hier het artikel van het Noordhollands Dagblad

Kijk hier de aflevering terug van OBA Live

Luister hier de podcast terug.

 

Meer over Uit eten in Amsterdam:

Uit eten gaan in Amsterdam is van alle tijden. Van eenvoudige én luxe herbergen en morsige gaarkeukens tot chique restaurants, extravagante oesterpaleizen en een keur aan eethuizen: door de eeuwen heen konden Amsterdammers op allerlei plekken terecht om hun honger en dorst te stillen.

 

Handelsmetropool Amsterdam was in de zeventiende eeuw al een migrantenstad, met een gevarieerd aanbod aan buitenlandse herbergkeukens. Ook in later eeuwen zette de stad de toon voor de restaurantcultuur in de rest van Nederland, van de komst van Parijse restaurants tot de eerste koosjere en Chinese eethuizen, pizzeria’s, bistro’s, krakerskeukens en ‘nouveau ruig’-zaken.

 

Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn doken in deze onderbelichte cultuurgeschiedenis, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, gewiekste ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken een hoofdrol spelen.

 

Historisch onderzoeker, tekstschrijver en (eind)redacteur Maarten Hell promoveerde in 2017 op De Amsterdamse herberg 1450-1800, bekroond met de Joop Witteveenprijs. In 2024 verscheen zijn boek over de verdwenen multi-etnische buurt Vlooienburg, Verloren wereld in de Amstelbocht.

Culinair historica en journalist Charlotte Kleyn publiceerde de boeken Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) met Onno Kleyn en Trek. Eten onderweg – toen en nu (2021). Ze maakt een wekelijkse column in Trouw en schrijft voor Het Parool.

 

maartenhell.wordpress.com

charlottekleyn.com

 

‘Een verrukkelijk boek. Ik droom al dagen over oesterpaleizen, achttiende-eeuwse mixdrankjes en privékamers in luxe logementen waar je pasteien en gebraad kon laten aanrukken. Onmisbaar voor iedereen die graag buiten de deur eet.’

Mara Grimm

 

‘Een heerlijk leesbare en goed gedocumenteerde blik op de culinaire cultuurgeschiedenis van onze hoofdstad. Een boek dat niet alleen Amsterdammers zal boeien maar vooral ook recht doet aan ons nationaal “eetbewustzijn”.’

Janny van der Heijden

 

‘Het is toch maar weer verbazingwekkend hoe een onderwerp als eten eigenlijk zoveel meer blootlegt: sociale verschillen, migratie, emancipatie, oorlogen en nog veel meer. Een fascinerend en vermakelijk boek over de geschiedenis van de Amsterdamse eetcultuur.’

Astrid Sy

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >