Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn dompelden zich onder in de onderbelichte culinaire geschiedenis van Amsterdam, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, slimme ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken de hoofdrol spelen.

In de afgelopen week hebben Maarten Hell en Charlotte Kleyn uitgebreid aandacht gekregen in diverse media. In het Noordhollands Dagblad bespreekt de vrouwelijke chef-kok Jean Beddington het boek en gaat ze dieper in op de belangrijke rol die vrouwen door de eeuwen heen speelden in de culinaire cultuurgeschiedenis van Amsterdam.

Daarnaast was Charlotte Kleyn te gast bij OBA Live, waar zij in gesprek ging over het boek en de evolutie van de culinaire geschiedenis van Amsterdam door de jaren heen. Zij deelde haar inzichten over hoe de stad zich culinair heeft ontwikkeld.

Maarten Hell en Charlotte Kleyn waren ook te gast in de podcast Smakelijk, waar zij samen met Petra Possel spraken over het boek en hun bevindingen over de rijke culinaire geschiedenis van Amsterdam deelden.

Uit eten in Amsterdam biedt een fascinerende kijk op de stad, waar eten niet alleen een bron van vermaak is, maar ook een belangrijke culturele drager die de stad in de loop der tijd heeft gevormd.

 

Lees hier het artikel van het Noordhollands Dagblad

Kijk hier de aflevering terug van OBA Live

Luister hier de podcast terug.

 

Meer over Uit eten in Amsterdam:

Uit eten gaan in Amsterdam is van alle tijden. Van eenvoudige én luxe herbergen en morsige gaarkeukens tot chique restaurants, extravagante oesterpaleizen en een keur aan eethuizen: door de eeuwen heen konden Amsterdammers op allerlei plekken terecht om hun honger en dorst te stillen.

 

Handelsmetropool Amsterdam was in de zeventiende eeuw al een migrantenstad, met een gevarieerd aanbod aan buitenlandse herbergkeukens. Ook in later eeuwen zette de stad de toon voor de restaurantcultuur in de rest van Nederland, van de komst van Parijse restaurants tot de eerste koosjere en Chinese eethuizen, pizzeria’s, bistro’s, krakerskeukens en ‘nouveau ruig’-zaken.

 

Historici Maarten Hell en Charlotte Kleyn doken in deze onderbelichte cultuurgeschiedenis, waarin nieuwkomers uit alle windstreken, bevlogen koks, gewiekste ondernemers en nieuwsgierige lekkerbekken een hoofdrol spelen.

 

Historisch onderzoeker, tekstschrijver en (eind)redacteur Maarten Hell promoveerde in 2017 op De Amsterdamse herberg 1450-1800, bekroond met de Joop Witteveenprijs. In 2024 verscheen zijn boek over de verdwenen multi-etnische buurt Vlooienburg, Verloren wereld in de Amstelbocht.

Culinair historica en journalist Charlotte Kleyn publiceerde de boeken Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) met Onno Kleyn en Trek. Eten onderweg – toen en nu (2021). Ze maakt een wekelijkse column in Trouw en schrijft voor Het Parool.

 

maartenhell.wordpress.com

charlottekleyn.com

 

‘Een verrukkelijk boek. Ik droom al dagen over oesterpaleizen, achttiende-eeuwse mixdrankjes en privékamers in luxe logementen waar je pasteien en gebraad kon laten aanrukken. Onmisbaar voor iedereen die graag buiten de deur eet.’

Mara Grimm

 

‘Een heerlijk leesbare en goed gedocumenteerde blik op de culinaire cultuurgeschiedenis van onze hoofdstad. Een boek dat niet alleen Amsterdammers zal boeien maar vooral ook recht doet aan ons nationaal “eetbewustzijn”.’

Janny van der Heijden

 

‘Het is toch maar weer verbazingwekkend hoe een onderwerp als eten eigenlijk zoveel meer blootlegt: sociale verschillen, migratie, emancipatie, oorlogen en nog veel meer. Een fascinerend en vermakelijk boek over de geschiedenis van de Amsterdamse eetcultuur.’

Astrid Sy

Ook interessant



‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

Vorige week verscheen De bandagist, de nieuwe roman van Marente de Moor, en werd gelijk uitgebreid besproken in HP/De Tijd en in de boekenrubriek van Nieuwsweekend. Volgens Arjan Peters (HP/De…

Lees verder >
‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman…

Lees verder >
‘Hogere machten’ van Joost de Vries op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2025

‘Hogere machten’ van Joost de Vries op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2025

Joost de Vries maakt met zijn vorig jaar verschenen roman Hogere machten kans op de Libris Literatuur Prijs 2025. Volgens de jury is Hogere machten ‘zonder twijfel, Joost de Vries’…

Lees verder >
‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye op nummer 5 in de Boekentop 50 van NRC

‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye op nummer 5 in de Boekentop 50 van NRC

  Sprakeloos van Tom Lanoye staat op de 5de plaats in de lijst van de beste 50 Nederlandstalige boeken van de 21ste eeuw. De lijst werd samengesteld door de boekenredactie…

Lees verder >
Een interview met Dick Veerman in Trouw

Een interview met Dick Veerman in Trouw

Afgelopen woensdag verscheen er in Trouw een interview met Dick Veerman, Foodlog-hoofdredacteur en auteur van Daarom zijn boeren boos. Zijn boek biedt een brede en ook historische analyse van de…

Lees verder >
Joris Van Bladel te gast bij OVT en in gesprek met Knack

Joris Van Bladel te gast bij OVT en in gesprek met Knack

Afgelopen zondag was Joris Van Bladel te gast bij OVT om te praten over zijn nieuwe boek Land van het grote sterven: Hoe Rusland de westerse logica tart. In de…

Lees verder >
Astrid Roemer op longlist van de International Booker Prize 2025

Astrid Roemer op longlist van de International Booker Prize 2025

Over de gekte van een vrouw, in het Engels verschenen als On a Woman’s Madness, van Astrid Roemer maakt kans op de International Booker Prize. De International Booker Prize is…

Lees verder >
Wouter van Oorschot over Bob Dylan

Wouter van Oorschot over Bob Dylan

Op 20 februari 2025 was de Nederlandse release van A Complete Unknown, een biografische dramafilm over Bob Dylan, geregisseerd door James Mangold. De film vertelt het verhaal van de jonge…

Lees verder >