Afgelopen maandag werd er in de uitzending van Op1 uitgebreid aandacht besteed aan Die ene melding van Wil Thijssen. Naar aanleiding van het vertrek van Henk van Essen als korpschef van de Nationale Politie sprak Op1 met Van Essen en andere politieagenten. Die ene melding bundelt verhalen over bijzondere meldingen die eerder los in de Volkskrant verschenen. Van Essen roemde het boek van Thijssen om de persoonlijke en levendige wijze waarop de ervaringen van politieagenten zijn weergegeven. Enkele politieagenten vertelden aan tafel bij Op1 over een bijzondere melding die hun bijbleef en in het boek van Thijssen is beschreven. Een agent over hoe Thijssen een heftige melding die hij meemaakte beschreef: ‘De gil, dat is heel mooi opgeschreven.’
Kijk hier de aflevering van Op1 terug.
Meer over Die ene melding
Moord, suïcides, roofovervallen, gijzelingen, dodelijke ongelukken, vrouwenhandel – de politie maakt het allemaal van dichtbij mee. In Die ene melding vertellen politiemensen over het aangrijpende, ontroerende, soms grappige of juist gruwelijke incident dat hun altijd is bijgebleven.
Misdaadjournalist Wil Thijssen tekent hun belevenissen op, zoals het schrijnende verhaal van de agent die een woning doorzoekt na een gezinsmoord, van de ME’er die geen filter op haar gasmasker heeft als ze in traangaswolken vecht voor haar leven, van de politieman die op het centraal station in Amsterdam een terrorist neerschiet, het schietdrama in Alphen, de vuurwerkramp in Enschede of de helikoptervlucht van de piloot die als eerste het inferno van de Bijlmerramp aanschouwde.
Politiemensen kunnen hun gevoelens goed scheiden van hun handelen, maar in Die ene melding tonen zij hun kwetsbaarheid en vertellen ze de indringende voorvallen tot in detail na. Het resultaat is een veelzijdig en persoonlijk beeld van het gewone, dagelijkse politiewerk, dat allesbehalve gewoon is, maar juist verbijsterend bijzonder.
Wil Thijssen is politie- en justitieverslaggever voor de Volkskrant. Eerder publiceerde ze de boeken Wandola (2021), ’t Is mooi geweest (2008) en Alle schrijvers hebben gelijk (1998).